Concentratii letale de alcool metilic in sticlele din care au baut cei 10 oameni care au decedat

Concentratia de alcool metilic din sticlele cu spirt contrafacut din care au baut 10 oameni care au decedat era de 300 de ori mai mare decat doza mortala, spun medicii din Iasi. reprezentantii IML anunta ca luni au loc exhumari, la doua persoane care se banuieste ca au murit tot intoxicati.

Alcoolul metilic din sticlele de spirt produse in zona Capitalei era in doze letale. Asta spun medicii legisti de la Iasi care au analizat substantele. Zece persoane au murit dupa ce au baut din spirtul contrafacut. Pe etichetele de pe sticla scria ca substanta de baza este alcoolul etilic.

„Cauza decesului a fost, cu certitudine, intoxicatia cu alcool metilic. Datele de laborator au confirmat prezenta alcoolului metilic in doze letale”, a spus Diana Bulgaru, directorul IML Iasi. Intrebata ce concentratie de alcool metilic era, aceasta a spus: „De 300 de ori mai mari decat dozele letale”.

Potrivit medicilor, doza letala de alcool metilic este cuprinsa intre 30 si 60 de mililitri. Specialistii spun ca tulburari grave pot aparea si la persoanele care beau 10 mililitri, pentru ca organismul uman nu poate metaboliza alcoolul metilic si se ajunge la coma, acidoza severa, insuficienta renala, si in mod particular la alcoolul metilic, la orbire. Cei care ajung la Spitalul Parhon din Iasi, acolo unde se trateaza astfel de cazuri sunt internati direct in Terapie Intenstiva.

„Doi dintre trei bolnavi mor pentru ca este extrem important ca acesti bolnavi sa fie adusi in primele sase ore la spital, sa se poata face hemodializa in urgenta. In absenta acestui antidot, acestui tratament, cei mai multi pacienti mor”, a spus Ionut Nistor, medic nefrolog si purtator de cuvant al Spitalului C.I. Parhon Iasi.

Ancheta in acest caz continua la Iasi.

Citeste si articolul :   Romanii primesc o noua lovitura. Se dau amenzi mari pentru cei care nu isi monteaza repartitoare

„Astazi (luni-n.r.) se fac doua exhumari, vom vedea care va fi cauza decesului, s-a pornit de la posibilitatea existentei, si in aceste doua cazuri a intoxicatiei cu metanol”, a mai declarat Diana Bulgaru.

Cei doi barbati, de 55 si 67 de ani, adusi la audieri la Iasi in urma perchezitiilor facute duminica au fost retinuti pentru 24 de ore si urmeaza a fi prezentanti instantei cu propunere de arestare preventiva.

Zece persoane din mai multe localitati din judetul Iasi au murit dupa ce au baut spirt. Procurorii Parchetului Tribunalului Iasi au deschis anchete dupa ce s-a dovedit ca alcoolul etilic a fost inlocuit cu cel metilic, perchezitii fiind facute, duminica, in Iasi, Ilfov si Bucuresti.

Practic, in luna aprilie, o firma din zona Capitalei, profitand de starea de urgenta, a oferit si livrat reprezentantilor unei societati comerciale din Iasi mai multe baxuri continand pet-uri a cate 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscriptionate „Alcool sanitar”.

Acest lucru ar fi dus in eroare reprezentantii firmei, care au crezut ca produsul achizitionat ar fi alcool sanitar, in conditiile in care analizele toxicologice efectuate au scos la iveala prezenta alcoolului metilic in cantitati mari, folosit pentru a obtine profit.

Citeste si articolul :   Zi neagra in Spania. Situatia devine tot mai dramatica

„Reprezentantii societatii din Iasi au distribuit produsele achizitionate mai multor agenti economici de pe raza judetului Iasi. In urma folosirii/ingestiei acestui produs, mai multe persoane au decedat. Astfel, in perioada 15 aprilie – 24 aprilie, pe raza judetului Iasi au fost inregistrate 10 decese care au fost cauzate de intoxicatia cu alcool metilic”, se arata intr-un comunicat transmis duminica de procurorii ieseni.

Autor