Cercetatorii verifica daca plasma sanguina poate fi eficienta contra coronavirusului

Cercetatorii verifica daca un produs pe baza de plasma sanguina utilizat pentru tratarea disfunctiilor sistemului imunitar ar putea fi eficient in cazul pacientilor care au coronavirus si ar putea directiona testele pentru noi tratamente, informeaza publicatia The Wall Street Journal.

Unii experti din industria de profil au exprimat deja preocupari ca noile solicitari pentru acest produs, imunoglobulina intravenoasa (IVIG), in sensul folosirii ca tratament experimental pentru pacienti care au Covid-19, ar putea conduce la lipsa tratamentului pentru pacientii la care beneficiile sunt deja dovedite.

Imunoglobulina examinata de cercetatori este obtinuta din anticorpi prelevati din plasma sanguina a donatorilor din populatia generala. Nu exista asteptari ca acesti anticorpi sa vizeze direct coronavirusul, deoarece imunitatea nu este inca raspandita mult la nivel comunitar. Insa anticorpii ar putea contribui la reglarea sistemului imunitar, iar cercetatorii spera ca pot atenua reactiile imunitare necontrolate care par a fi principala cauza a decesului multor pacienti infectati cu noul coronavirus.

Unii medici si cercetatori au administrat experimental IVIG la pacienti care sufera de Covid-19, dar nu exista o utilizare generala in acest sens.

Publicitate

Studiile referitoare la modul in care pacientii care au Covid-19 reactioneaza la IVIG ar putea contribui eventual la eforturile companiilor farmaceutice de a dezvolta un nou produs prin folosirea plasmei prelevate de la pacienti vindecati recent, care ar contine anticorpi specifici coronavirusului. Daca se va dovedi eficient, IVIG ar putea oferi imediat o noua optiune de tratament, intrucat este deja in stocurile multor spitale.

“Vrem sa ajutam acum, sa vedem ce putem face cu un produs deja disponibil”, afirma Flemming Nielsen, presedintele filialei din SUA a companiei elvetiene Octapharma AG, care studiaza daca IVIG poate fi de folos pentru pacientii care au Covid-19. Compania colaboreaza cu alti producatori pentru a dezvolta imunoglobulina specifica noului coronavirus.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.