Cum poti tine virusul COVID-19 departe de casa ta.

Desi cercetarile asupra virusului COVID-19 sunt inca in desfasurare, stim ca virusul este transmis prin contact direct cu picaturile respiratorii ale unei persoane infectate (prin tuse si stranut) si prin atingerea suprafetelor contaminate cu virusul. Virusul poate supravietui pe suprafete timp de cateva ore pana la cateva zile. Vestile bune? Dezinfectantii simpli o pot ucide. Acum ce inseamna asta pentru casa ta?

Pentru a da o mana de ajutor parintilor, am compilat cele mai recente informatii ale expertilor despre ceea ce se stie despre COVID-19 si sfaturi pentru a-i ajuta sa-l tinem in afara casei.

Sfaturi de curatenie si igiena pentru protectie impotriva COVID-19.

Igiena personala

Publicitate

Masurile simple de igiena pot ajuta la protejarea sanatatii familiei si a tuturor celorlalti.

Nu-ti atinge fata
Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura.

Nu tusi in maini sau fara protejare

Acoperiti-va gura si nasul cu cotul sau cu servetel atunci cand stranutati sau tusiti. Aruncati imediat servetelul folosit.

Pastrati  Distanta

Mentineti o distanta de cel putin 1 metru (3 metri) fata de persoanele care tusesc sau stranuta.

Spalatul pe maini

Da, asta auziti peste tot, pentru ca este cea mai buna solutie de aparare. Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20-30 de secunde.

O modalitate usoara de a-i obisnui pe copiii  este sa va spalati cantand de doua ori melodia preferata de ei.

Asigurati-va ca va spalati mainile dupa ce va suflati nasul, folositi toaleta, cand plecati si cand va intoarceti acasa, inainte de a pregati sau manca mancarea, aplicati machiaj, manipulati lentilele de contact etc.

Citeste si articolul :   Mioara Roman are din nou probleme de sanatate: "Incercam sa facem tot posibilul"

Daca utilizati un produs de igienizare pentru maini, asigurati-va ca contine cel putin 60% alcool, asigurati acoperirea pe toate partile mainilor si frecati-va mainile impreuna timp de 20-30 de secunde pana cand mainile se simt uscate. Daca mainile sunt vizibil murdare, spalati intotdeauna mainile cu apa si sapun.

Stiati? Apa rece si apa calda sunt la fel de eficiente pentru a ucide germenii si virusii – atata timp cat utilizati sapun si va spalati mainile in mod corect!

Curatenia in jurul casei

Curatarea si dezinfectarea suprafetelor cu atingere ridicata din casa dvs. este o precautie importanta pentru a reduce riscul de infectie.

Urmati instructiunile produsului de curatare pentru o utilizare sigura si eficienta, inclusiv masurile de precautie pe care trebuie sa le luati atunci cand aplicati produsul, cum ar fi purtarea de manusi si asigurati-va ca aveti o ventilatie buna.

Unele autoritati nationale au intocmit liste de produse recomandate pentru utilizarea impotriva virusului COVID-19.

Suprafete cu atingere ridicata

Fiecare casa este diferita, dar suprafetele obisnuite de atingere inalta includ: manerele usilor, mesele, scaunele, balustrade, suprafete de bucatarie si baie, robinete, toalete, intrerupatoare de lumina, telefoane mobile, computere, tablete, tastaturi, comenzi la distanta, jucarii.

Ce sa folositi pentru curatare si dezinfectare

Daca o suprafata este murdara, curatati-o mai intai cu sapun sau detergent si apa. Apoi, folositi un produs dezinfectant care contine alcool (aproximativ 70 la suta) sau inalbitor. Otetul si alte produse naturale nu sunt recomandate.

Citeste si articolul :   Streinu-Cercel, revoltat: “Nu va spalati, nu purtati masca, niciun fel de problema, dar…”

In multe locuri poate fi dificil sa gasesti spray-uri si servetele dezinfectante. In astfel de cazuri, continuati sa curatati cu apa si sapun. Solutiile diluante casnice  pot fi de asemenea utilizate pe unele suprafete.

Cum se dezinfecteaza

Este important sa nu stergeti solutiile de curatare imediat ce le-ati aplicat pe o suprafata. Multe produse dezinfectante, cum ar fi servetele si spray-urile, trebuie sa ramana ude pe o suprafata timp de cateva minute pentru a fi eficiente. Cititi intotdeauna instructiunile pentru a va asigura ca utilizati produsele conform recomandarilor si pentru a evita deteriorarea articolelor sensibile, cum ar fi telefoanele mobile si alte dispozitive electronice.

Curatarea hainelor

In prezent nu este clar cat de mult poate supravietui virusul COVID-19 pe tesatura, dar multe articole de imbracaminte au elemente din plastic si metal pe care ar putea trai cateva ore pana la cateva zile.

Exersati prudenta si bun simt. Bune practici de luat in considerare includ scoaterea incaltamintei la intrarea in casa si schimbarea hainelor curate atunci cand te intorci acasa dupa ce te afli in locuri aglomerate si spalarea mainilor cu apa si sapun imediat dupa aceea.

Spalati rufele acasa

Spalati periodic lenjeria de pat, prosoapele si hainele.

Nu agitati rufele murdare pentru a reduce posibilitatea de a dispersa virusul in aer.
Spalati rufele cu sapun sau detergent, folosind cea mai calda setare de apa corespunzatoare rufelor si uscati complet – ambele etape ajuta la omorarea virusului.

Spalati-va mainile cu apa si sapun sau folositi imediat o solutie pe baza de alcool.
Spalati sau dezinfectati si cosul de rufe murdare. Luati in considerare depozitarea rufelor in pungi de unica folosinta.

Citeste si articolul :   Medic roman din SUA: "Domnului Adrian Streinu Cercel as dori sa-i raspund: Da. Unora dintre noi, se pare ca le-a luat Dumnezeu mintile"

Spalati rufele in afara casei

Daca duceti rufele la spalatorie luati masuri de precautie:

Pregatiti rufele inainte de a parasi casa, pentru a ajuta la reducerea timpului petrecut in afara.
Incercati sa mergeti intr-un moment in care sunt mai putini oameni.
Mentineti distanta fizica fata de alte persoane.

Purtati manusi de unica folosinta, dezinfectati suprafetele tuturor masinilor pe care le utilizati si nu va atingeti fata.

Spalati-va mainile cu apa si sapun sau folositi imediat o solutie pe baza de alcool.

Spalati sau dezinfectati si geanta de rufe. Nu uitati sa depozitati rufele in pungi de unica folosinta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.