Vremea o ia razna in Mai. ANM anunta fenomene extreme. Meteo luna mai 2020

Meteorologii au venit cu anuntul. Iata ce spune ANM despre vremea din Romania, in luna mai.

“Luna mai este cea mai calduroasa, dar si cea mai instabila luna a primaverii. Deseori, in aceasta luna, perioade cu zilele insorite si calde (uneori chiar caniculare) alterneaza cu perioade cu zile reci si ploioase, iar ploile au adesea caracter torential. Aceste modificari bruste ale vremii se produc din cauza pozitiei centrilor barici de pe continentul european, tara noastra fiind influentata fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala aniticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african”, spun meteorologii.

Temperatura medie lunara

“Valori medii intre 12 si 16 grade Celsius se intalnesc in Dealurile Vestice, in Maramures, Bucovina, in cea mai mare parte a Transilvaniei, in Subcarpatii Olteniei si Munteniei, dar si in zonele subcarpatice ale Moldovei si in Podisul Central Moldovenesc. In zona montana, dar si in depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situeaza intre 6 si 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatura sunt intre 2 si 6 grade Celsius si doar pe culmile inalte ale Carpatilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se inregistreaza, in medie, temperaturi sub 2 grade Celsius”, spun specialistii ANM.

Publicitate

Temperatura maxima absoluta a lunii mai in Romania

40,8 grade Celsius, inregistrata la Marculesti (judetul Calarasi), in 27 mai 1950. In aceeasi zi a fost inregistrata maxima absoluta si la Bucuresti Filaret (36,6 grade Celsius). In perioada 25-28 mai 1950, mai ales in jumatatea de sud a Romaniei, in Transilvania, in centrul si sudul Moldovei, temperatura maxima absoluta a depasit 32 de grade Celsius la peste 35 de statii meteorologice.

Citeste si articolul :   Un medic roman avertizeaza: „Nu contati pe tratamente. Nu exista un antiviral pe care il dai, cum dai penicilina in pneumonia cu pneumococ, si astepti ca boala sa treaca"

La Bucuresti, maxima absoluta a lunii mai este de 36,9 grade Celsius, aceasta fiind consemnata la statia meteorologica Bucuresti-Baneasa, in 13 mai 1958.

Meteorologii precizeaza ca au existat ani in care s-au inregistrat valori mari ale temperaturii maxime absolute in luna mai, majoritatea peste 30 de grade Celsius, respectiv in 2006, 1996, 1969, 1958 si 1950.

In ceea ce priveste temperatura minima absoluta a lunii mai, in Romania, aceasta este de minus 16 grade Celsius si a fost inregistrata la statia meteorologica Vf. Omu, in zilele de 14 si 15 mai 1940.

Temperaturi minime foarte scazute, in luna mai, s-au mai inregistrat si in anii: 2007, 1995, 1988, 1976, 1965, 1952.

“Anul 2007 s-a remarcat prin numarul mare de statii meteorologice, 37, la care au fost inregistrate temperaturi minime absolute ale respectivelor statii, mai ales in zilele de 2 si 3 mai, in cea mai mare parte, valorile fiind sub zero grade Celsius, iar in zona montana sub minus 11 grade Celsius (minus 11,2 grade Celsius la Calimani si -11,8 grade Celsius la Ceahlau Toaca)”, precizeaza ANM.

La Bucuresti, minima absoluta a lunii mai este de minus 1,1 grade Celsius, inregistrata in data de 3 mai 2007, la statia meteorologica Bucuresti-Baneasa. Din punct de vedere al precipitatiilor, luna mai se remarca prin cresterea intensitatii acestora, ca urmare a aparitiei averselor de ploaie, insotite uneori si de descarcari electrice.

Analiza asupra precipitatiilor in luna mai

Din punct de vedere al precipitatiilor, din datele inregistrate in perioada 1961 – 2019 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca precipitatiile medii multianuale din luna mai sunt mai mici de 50 mm doar in Dobrogea.

Citeste si articolul :   Cele 4 previziuni ale lui Nostradamus pentru 2023

In Campia Romana si Campia de Vest, in Podisul Moldovei si vestul Transilvaniei, mediile de precipitatii sunt cuprinse intre 50 si 75 mm. In cea mai mare parte a Transilvaniei, in Maramures, in Bucovina, in zonele subcarpatice si in zonele montane joase, precipitatiile medii multianuale se situeaza in intervalul 75-125 mm. In zona montana inalta din Carpatii Meridionali si din nordul Carpatilor Orientali acestea depasesc 125-150 mm.

Potrivit ANM, cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii din mai, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, este de 367,6 mm, la Vf. Omu, in anul 1941. La Bucuresti, cantitatea lunara maxima absoluta de precipitatii din mai este de 259,7 mm, inregistrata la Bucuresti-Filaret, in anul 1971. In acelasi an a fost inregistrata si maxima absoluta la statia meteorologica Bucuresti-Afumati, aceasta fiind 247,7 mm. La Bucuresti-Baneasa, maxima absoluta de precipitatii este 233,4 mm, inregistrata in 2012.

“Mentionam si cativa ani in care s-au inregistrat precipitatii abundente in luna mai, multe dintre valori fiind maxime absolute ale statiilor: 1970, 1971, 1991, 2012, 2019”, spun meteorologii.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii cazuta in 24 de ore, la statiile meteorologice din Romania, este 146,7 mm, inregistrata la Sinaia Oras, in 24 mai 1993.

La Bucuresti, cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24 de ore este de 86 mm, inregistrata in 29 mai 1997, la Bucuresti-Afumati. In aceeasi zi, la Bucuresti-Baneasa si Bucuresti Filaret, cantitatea de precipitatii inregistrata a fost de 61,9 mm, respectiv 57,6 mm.

Citeste si articolul :   Medic roman, revoltat: "Boala, de fapt, e in noi. E ura, e minciuna, e rautate, e jeg uman"

Saptamana 01.05.2020 – 04.05.2020

Temperatura aerului va avea valori mai coborate decat cele normale pentru aceasta saptamana, pe intreg teritoriul Romaniei, dar mai ales in zonele montane.

Cantitatile de precipitatii estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada in toata tara, cu posibilitatea unui usor excedent in regiunile sud-vestice.

Saptamana 04.05.2020 – 11.05.2020

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, in toate regiunile, posibil usor mai ridicate, local in vest si nord-vest.

Regimul pluviometric estimat pentru aceasta saptamana va fi deficitar la nivelul intregii tari, deficit ce va fi mai accentuat, local, in regiunile intracarpatice, la munte si in nord-est.

Saptamana 11.05.2020 – 18.05.2020

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru aceasta perioada, in toate regiunile.

Cantitatile de precipitatii se vor situa in jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul intregii tari.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.