Conspiratie. Povestea tulburatoare a femeii acuzata ca a dus coronavirusul in China

Maatje Benassi, o mama a doi copii si rezervist in cadrul armatei SUA, a devenit tinta adeptilor de teorii ale conspiratiei, care o acuza pe nedrept ca a cauzat pandemia de coronavirus. “Teoreticianul” conspiratiei spune ca femeia a dus boala in China, potrivit CNN Business.

Acuzatiile false se raspandesc pe YouTube in fiecare zi, adunand pana la sute de mii de vizualizari, fiind preluate si de media apartinand Partidului Comunist din China. In ciuda faptului ca nu a fost confirmata pozitiv cu coronavirus sau sa fi avut simptome, Benassi si sotul ei sunt acum subiect de discutie pe retelele de socializare din China privind izbucnirea pandemiei, inclusiv printre conturi care sunt cunoscute ca fiind promotoare ale unor activitati raspandite de catre urmatorii lor.

Acuzatiile au dat peste cap vietile lor. Cuplul spune ca adresa casei lor a fost publicata online si ca, inainte sa-si inchida conturile de pe retelele de socializare, primisera foarte multe mesaje de la cei care credeau conspiratia.

“Este ca si cum te trezesti dintr-un vis urat si apoi intri intr-un cosmar zi dupa zi”, a declarat Maatje Benassi intr-un interviu exclusiv pentru CNN Business, pentru prima data vorbind in public de cand a fost patata imaginea ei online.

Publicitate

In vreme ce coronavirusul s-a raspandit in lume, la fel s-a intamplat si cu dezinformarea despre boala. Gigantii tehnologici au proclamat pasii pe care ii iau pentru a combate dezinformarea privind coronavirus, insa aceste eforturi au esuat in a ajuta pe sotii Benassi.

Suferinta familiei subliniaza potentialul mesajelor false de a fi recunoscute si amplificate de retelele de socializare. Totodata, atrage atentia ca dezinformarea pe internet, oricat de absurda sau neadevarata ar parea, poate avea consecinte reale si de durata in viata reala.

Maajte si sotul ei, Matt, inca activeaza la locurile lor de munca de la stat. Maajte este o angajata in civil la baza americana Fort Belvoir din statul Virginia, unde lucreaza ca ofiter de securitate. Matt, un ofiter retras din Fortele Aeriene, este si el un angajat civil la Fortele Aeriene din cadrul Pentagonului.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca doua noi cazuri de coronavirus, in Romania. Bilantul a crescut la 31 de persoane. Este primul medic infectat

Desi lucreaza pentru guvernul SUA, cuplul traieste aceleasi sentimente de neajutorare pe care si altii care au fost tinte ale hartuielii si dezinformarii le-au avut. “Vreau ca toata lumea sa se opreasca din a mai hartui, pentru ca asta, pentru mine, este cyberbullying si a depasit controlul”, a spus Maajte, care se abtinea sa nu planga.

Matt a incercat sa dezactiveze videoclipurile de pe YouTube si sa previna raspandirea lor. Sotii au spus ca au contactat un avocat, care le-a spus ca nu se poate face prea mult, iar in ceea ce priveste politia este la fel.

Originile unei teorii a conspiratiei despre coronavirus
Teoriile conspirative nu sunt diferite de virusi, in sensul ca ele evolueaza si au mutatii pentru a se raspandi si a supravietui. Inainte ca Maatje Benassi sa devina principalul protagonist al acestei conspiratii, variatii ale teoriei au circulat pe internet timp de luni de zile.

In primele saptamani ale coronavirusului, cei care sustineau teoriile conspirative incepeau sa afirme, fara dovezi, ca este o arma biologica creata de Statele Unite. Ulterior, un membru al guvernului chinez a promovat in mod public notiunea ca Armata SUA a adus virusul in China. Secretarul de Stat pentru Aparare din SUA, Mark Esper, a spus ca este “complet ridicol si iresponsabil” ca cineva care vorbeste din partea guvernului chinez sa promoveze o asemenea afirmatie.

In luna martie, la cateva luni dupa primele cazuri de coronavirus raportate in China, adeptii teoriilor conspirative s-au concentrat asupra lui Maatje Benassi. Teoria fara fundament a inceput cu participarea ei in octombrie la Jocurile Mondiale Militare, un eveniment precum Jocurile Olimpice, insa pentru militari, care au fost gazduite de catre Wuhan, orasul chinez unde a izbucnit epidemia de coronavirus anul trecut.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania, sambata, 27 iunie 2020. Anuntul oficial al autoritatilor.

Maatje Benassi a concurat in competitia de ciclism de acolo, unde a suferit o accidentare la finalul cursei in care si-a fracturat o coasta si a avut o contuzie. In ciuda accidentarii, Benassi a terminat cursa, iar ce a urmat a fost inceputul a ceva mai rau. In timp ce sute de atleti din armata SUA au luat parte la jocuri, Maatje Benassi a fost aleasa din acel grup si i-a fost acordat rolul principal in teoria conspiratiei.

Probabil cel mai proeminent sustinator al ideii ca Benassi a avut un rol in complotul imaginar de a infecta lumea este George Webb, un american de 59 de ani, un comerciant ambulant al dezinformarii. Webb a transmis live, de-a lungul anilor, ore de atacuri verbale pe YouTube, unde a adunat mai mult de 27 de milioane de vizualizari si aproape 100.000 de abonati.

In 2017, CNN a dezvaluit cum Webb a fost parte a unui trio de “teoreticieni” ai conspiratiilor care au impins un zvon fals despre o nava de marfa cu o bomba nucleara ce trebuia sa ajunga in portul Charleston din Carolina de Sud. Bomba nu s-a mai materializat, insa afirmatiile au condus la inchiderea temporara a unor parti din port – unul dintre cele mai mari din SUA – ca masura de precautie.

Pana recent, Webb a declarat ca videoclipurile sale de pe Youtube au inclus publicitate, ceea ce inseamna ca el si platforma detinuta de Google faceau bani din dezinformarea lui Webb.

Webb chiar a afirmat ca DJ-ul italian Benny Benassi, a carei melodie “Satisfaction”, din 2002, a devenit un hit mondial, a avut coronavirus si ca el, impreuna cu Maathie si Matt Benassi, erau parte a unui complot Benassi legat de virus.

DJ-ul a declarat pentru CNN Business ca nu i-a intalnit vreodata pe Maatje si Matt, iar acestia au afirmat, la randul lor, ca, din cate stiu, nu sunt rude. Benny a precizat ca Benassi este un nume de familie foarte comun in Italia.

Citeste si articolul :   Pensiile nu vor creste cu 40% din septembrie. Cat vor primi, de fapt, pensionarii

Benny Benassi a mai declarat pentru CNN Business ca nu a fost diagnosticat cu coronavirus. La fel ca artistii din toata lumea, si-a anulat concertele din cauza masurilor de distantare sociala si a restrictiilor de calatorie. Webb declarase, incorect, ca DJ-ul este olandez.

Joi, intr-un interviu cu CNN Business, pe care George Webb l-a transmis live pe YouTube, Webb nu a oferit nicio dovada credibila pentru a sprijini afirmatiile sale despre sotii Benassi. A spus ca el se considera “un reporter de investigatii”, nu un autor al conspiratiilor.

Acesta a mai spus ca YouTube a incetat recent sa difuzeze reclame cu videoclipurile sale, dupa ce a inceput sa vorbeasca despre coronavirus. Webb a afirmat ca in mod normal castiga cateva sute de dolari pe luna direct de la YouTube.

YouTube a confirmat pentru CNN ca nu mai difuzeaza publicitate pe canalul lui Webb, insa a refuzat sa spuna daca reclamele apareau acolo in trecut sau sa ofere detalii despre cati bani canalul lui ar fi putut castiga.

Un purtator de cuvant al companiei a spus ca YouTube era angajat in a promova informatii exacte despre coronavirus. Compania a scos unele comentarii cu amenintari la adresa sotilor, care fusesera publicate la videoclipurile lui Webb, dupa ce CNN Business a intrebat despre ele. YouTube a mai spus ca a scos unele videoclipuri publicate de Webb in trecut.

Continuarea pe digi24.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.