Premierul Orban anunta sustinerea IMM-urilor cu 750 de milioane de euro

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul pregateste un plan de repornire a economiei dupa criza generata de virusul nou. „Este posibil ca UE sa se imprumute, prin Comisia Europeana. Este utila o astfel de masura pentru ca ratingul de care beneficiaza Comisia Europeana este mai mic”, a spus el.Intrebat despre masurile economice care vor fi luate de Guvern in urmatoarea perioada, premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, la Digi 24, ca Guvernul are in curs de pregatire un plan economic de repornire.

„Pe langa masurile adoptate, pregatim si alte masuri. Prima data trebuie sa vedem de ce resurse financiare dispunem. Pana la ora actuala stim ca UE ne va deconta o parte din somajul tehnic, sunt aproape 600.000 cetateni romani. Somajul tehnic va continua. Mai dispunem de 350 milioane euro care vor fi pusi la dispozitia Romaniei pentru decontarea de materiale, echipamente. Din analiza fondurilor, avem capacitatea de a disponibiliza o suma importanta pentru sustinerea IMM, o suma de minim 750 milioane de euro”, a spus premierul.Acesta a precizat ca discutia este doar despre resursele care sunt disponibile in acest exercitiu bugetar, insa se asteapta o decizie, dupa o dezbatere la nivelul UE, privind implicarea Comisiei Europene.

„Este posibil ca UE sa se imprumute, prin Comisia Europeana. Este utila o astfel de masura pentru ca ratingul de care beneficiaza Comisia Europeana este mai mic. Am putea beneficia de acesti bani care sa fie imprumutati de CE urmand ca statul sa ramburseze cu un scop redus. In momentul in care stim pe ce putem conta, putem definitiva acest plan”, a mai spus Orban.

Citeste si articolul :   Marea Britanie ar urma sa testeze 100.000 de persoane inainte de a slabi restrictiile

Premierul a mai sus ca vrea sa acorde sustinere pentru cat mai multe companii, un instrument fiind acordarea creditelor pentru IMM si subventionarea dobanzii.„Vrem ca acest tip de produs sa fie disponibil si pentru companiile care nu intra in aceasta categorie, companiile medii si mari. Trebuie sa sustinem anumite categorii de investitii. Vrem sa trecem de la somajul tehnic la masuri active, de sustinere a angajarii”, a mai spus Ludovic Orban.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.