Raed Arafat a anuntat cum pensionarii vor putea iesii din casa: “Vor veni anumite adaptari”

Raed Arafat, a declarat ca va „ajusta” regulile care trebuie respectate de persoanele de peste 65 de ani carora li se vor ridica anumite restrictii.

Secretarul Ministrului de interne a declarat ca mastile de protectie sunt obligatorii si ca distantarea dintre persoane ramane valida, astfel protejand persoanele vulnerabile.

Intr-un interviu telefonic pentru Romania TV, Raed Arafat a explicat ca restrictiile vor fi treptat relaxate dupa 15 mai.

“Nu s-a relaxat nicio masura. Nu suntem in faza in care sa facem acest lucru, iar efectul poate sa fie intarzierea masurii de relaxare care sunt intentionate dupa 15 mai. S-a vorbit despre anumite aspecte despre micarea individuala, adica sa iesi individual, sa te duci intr-un parc. Asta va fi daca situatia se imbunatateste si incep sa scada cazurile”, spune Raed Arafat.

Publicitate

“Inca sunt multe cazuri in sectiile de Terapie Intensiva. Din pacate, vom vedea decese care provin din sectiile de Terapie Intensiva”, avertizeaza secretarul de stat al Ministerului de Interne.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 2.019 de cazuri noi si 172 decese

“Faptul ca a scazut numarul cazurile nu se un semn ca scad cazurile. Trebuie sa fie o scadere sustinuta. Inca e devreme. Inca nu este momentul sa ne gandim ca suntem in afara pericolului”, mentioneaza seful DSU.

“Cea mai dficila situatie e cand Terapia Intensiva devine plina si nu mai destul ventilatoare, destul personal. Daca nu respectam regulile si ne creste brusc numarul de pacienti din ATi, o sa ne confruntam cu situatii foarte similare cu cea fost in Italia si Franta si o sa creasca numarul deceselor”, isi aminteste Raed Arafat dintr-o discutie pe care a avut-o cu medicii romani din Italia.

Pentru a se proteja, pensionarii trebuie sa aplice in continuare masuri de protectie.

“Virusul va ajunge in jurul nostru, adaptandu-ne modul de viata. Anumite masuri de distantare trebuie sa ramana, alaturi de protectie a persoanelor vulnerabile trebuie sa ramana, dar asta nu inseamna ca varstnicii trebuie sa stea acasa inchisi pe viata. Acest lucru nu se poate sa se intample.

Citeste si articolul :   Peste o mie de protestatari sunt in fata Guvernului: "In Piata gasiti o larga reprezentare a poporului roman"

Vor veni recomandari din partea specialistilor pentru a sprijini vartnicii sa se protejeze, dar va intra in responsabilitatea lor sa se protejeze in baza acestor recomandari. Masura care acum se aplica ca varstnicii sa nu iasa decat doua ore din casa, asta nu poate sa fie o masura permanenta. Vor veni anumite adaptari”, a mai declarat seful DSU.

La intrebarea “Cat mai dureaza distantarea sociala?”, Raed Arafat a spus ca “Masurile de protectie vor trebui sa continue. Chiar daca vor fi masuri de relaxare, populatia trebuie sa se protejeze in continuare. Birourile open space trebuie sa aiba niste reguli. Se lucreaza la recomandari care vor fi date firmelor. Daca te duci la bunici, te duci cu masca si trebuie sa respecti distanta si anumite reguli”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.