60 de milioane de euro va pierde Cluj-Napoca, daca festivalurile din oras vor fi anulate in 2020

Cluj-Napoca va pierde circa 60 de milioane de euro, daca festivalurile programate sa aiba loc in aceasta vara vor fi anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Primarul orasului, Emil Boc, spune ca este putin probabil ca evenimente de mare amploare sa mai aiba loc.

Anul trecut, festival UNTOLD a adus orasului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro in doar patru zile. La acesti bani se adauga alte 10 milioane de euro castigate in urma Electric Castle si 7,8 milioane de euro in urma TIFF. Acesti bani se aduna an de an in urma fondurilor investite de festivaluri in economia locala pentru organizare, dar si din banii cheltuiti de participanti.

Publicitate

Anul acesta, din cauza epidemiei de CIVID-19, TIFF, cel mai mare festival de film din tara, a fost amanat.

„A fost amanat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se asteapta 15 mai. E adevarat, este putin probabil ca evenimente de mare amploare sa mai aiba loc avand in vedere restrictiile anuntate si prognozate, dar pe de alta parte se pot gasi modalitati diferite si diverse de organizare si a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc.

Daca organizatorii vor fi obligati sa anuleze festivlaurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentala, crede edilul. „In acest moment lucram impreuna cu industria de evenimente din Cluj si din Romania de a pregati un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru ca ofera foarte multe locuri de munca, ea nu trebuie sa dispara, sa fie pusa la pamant. E un sector important al vietii noastre si nu trebuie considerat o Cenusareasa”, a mai spus Emil Boc.

Intre timp, organizatorii festivalurilor spera ca restrictiile sa fie ridicate si continua pregatirile.„In acest moment, festivalurile UNTOLD si NEVERSEA nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera ca si in acest an vom reusi sa aducem bucuria festivalurilor in cele mai bune si in cele mai sigure conditii”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD si NEVERSEA.

Sperante au si participantii. Nicio rezervare nu a fost anulata, insa unii se asigura ca isi vor primi banii inapoi daca festivalurile nu se vor mai organiza. „Am avut intrebari despre posibilitatea de a anula, am avut intrebari despre posibilitatea de a returna un eventual avans de la cei care au platit, totusi nimeni nu a zis pana acum suta la suta ca anuleaza rezervarea”, a spus Gabriel Marcus, directorul unui hotel din oras.Sute de mii de oameni din tara, dar si din strainatate si-au cumparat deja bilete pentru festivalurile din Romania care sunt programate in aceasta vara.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.