Cutremur semnificativ in Romania. Anuntul autoritatilor. Ce magnitudine a avut

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5,0 grade s-a produs in cursul noptii de vineri spre sambata in zona seismica Vrancea / Galati, la adancimea de doar 23 de kilometri.

Seismul s-a produs sambata la ora 1.04, in zona seismica Vrancea/Galati, la o adancime de 23 de kilometri, potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Seismul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 64 de kilometri nord-vest de Galati, 78 de kilometri nord-vest de Braila, 88 de kilometri sud-est de Bacau, 143 de kilometri sud de Iasi, 149 de kilometri est de Brasov, 155 de kilometri nord-est de Ploiesti, 162 de kilometri sud-vest de Chisinau, 194 de kilometri nord-est de Bucuresti, 195 de kilometri sud-vest de Tiraspol, 209 kilometri nord-vest de Constanta.

Anuntul autoritatilor

Publicitate

“Un cutremur s-a produs in jurul orei 01:04.

Reguli de comportare in timpul producerii unui cutremur:

1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

Citeste si articolul :   Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul 2020. In aceasta noapte Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte. Ce trebuie sa faci

2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite.

ATENTIE! Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp, in special pentru persoane tinere, afara sunt multe alte riscuri: cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

Articolul continuă după reclame

3. Ramaneti in incapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Citeste si articolul :   Alerta METEO. Vremea pentru toata luna IUNIE

4. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

5. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca este posibil deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

6. Nu alergati in strada.

7. Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada.

8. Acordati prim ajutor persoanelor ranite.”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.