NASA a marcat a 30-a aniversare a telescopului spatial Hubble printr-o imagine spectaculoasa

Hubble, primul telescop spatial construit de oameni, care a bulversat perceptia asupra Universului, dezvaluind imagini uluitoare ale unor galaxii indepartate, implineste, vineri, 30 de ani de functionare in spatiu.

NASA a marcat momentul prin publicarea unei fotografii spectaculoase, care suprinde momentul nasterii unei stele dintr-o galaxie vecina, Marele Nor al lui Magellan, situata la o distanta de 163.000 de ani lumina. Imaginea a primit titlul de “Recif cosmic”, pentru ca seamana cu cea a unei lumi subacvatice.

Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spatiala Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbita aflata la 570 de kilometri deasupra Terrei.

Rezultat al colaborarii dintre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), celebrul telescop a cunoscut insa si cateva probleme de functionare la inceputul “carierei” sale.

Publicitate

Dar, incepand din 1993, acest dispozitiv extraordinar a inceput sa transmita imagini uluitoare ale unor supernove. Printre ele se aflau si fotografii cu exploziile cataclismice marcand moartea unor stele, dar si imagini surprinzatoare cu alte corpuri ceresti.

Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alura biblica, ce prezinta coloane uriase de gaz si praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumina de Terra, in roiul galactic Messier 16 din constelatia Sarpelului, cunoscuta sub denumirea “Stalpii Creatiei”.

Acest telescop cu o greutate de 11 tone, care poarta numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953), a dezvaluit de asemenea existenta unor gauri negre in centrul galaxiilor, fapt banuit de oamenii de stiinta, dar niciodata verificat pana atunci.

Hubble a realizat peste 1,4 milioane de fotografii cu corpuri ceresti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permitand astronomilor sa calculeze cu o precizie mai mare varsta acestuia, estimata la 13,8 miliarde de ani. Hubble a contribuit, de asemenea, la stabilirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata.

Totodata, Hubble a facut istorie prin intermediul programului sau intitulat “Deep Field”, creat pentru a observa cele mai indepartate galaxii si structuri care s-au format in Univers.Succesorul lui Hubble va fi telescopul spatial James Webb, care va avea dimensiuni mult mai mari si va fi inzestrat cu echipamente de ultima generatie. Telescopul James Webb va fi lansat in 2021.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.