Comisia Europeana ia masuri exceptionale de sprijin pentru sectorul agroalimentar

Ajutoare pentru depozitarea privata sau derogari de la normele UE in materie de concurenta se numara printre masurile luate de Comisia Europeana pentru a oferi mai mult sprijin pietelor agricole si alimentare cel mai afectate.

Pachetul prezentat vineri include masuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privata in sectorul produselor lactate si in cel al carnii, la autorizarea adoptarii unor masuri de auto-organizare in cadrul pietei de catre operatorii din sectoarele grav afectate si la flexibilitatea programelor de sprijinire a pietei in sectorul fructelor si al legumelor, al vinului si al altor produse.

Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Consecintele crizei coronavirusului se fac din ce in ce mai mult simtite in sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis sa luam masuri rapide, pe langa cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. In stadiul actual al evolutiilor pietei, masurile propuse sunt menite sa transmita un semnal pentru stabilizarea pietelor si sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilitatii preturilor si productiei viitoare si, implicit, a aprovizionarii stabile cu alimente si a securitatii alimentare.

Citeste si articolul :   Gigi Becali spune ca are solutia pentru pandemie: "Dau gratis la toata tara"

Noile masuri exceptionale pe care le anuntam astazi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrandu-se asupra perturbarilor deja observate, precum si asupra riscurilor viitoare. Am convingerea ca aceste masuri vor reduce presiunile cu care se confrunta pietele si vor da rapid rezultate concrete.”Printre masurile exceptionale anuntate ca raspuns suplimentar la criza coronavirusului se numara:

Publicitate

Ajutoare pentru depozitarea privata: Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, oaie si capra). Aceasta schema va permite retragerea temporara a produselor de pe piata timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Aceasta masura va duce la o scadere a ofertei disponibile pe piata si va reechilibra piata pe termen lung.

Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pietei: Comisia va introduce flexibilitate in punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei pentru vin, fructe si legume, ulei de masline, apicultura si programul UE pentru scoli (lapte, fructe si legume). Aceasta va permite reorientarea prioritatilor de finantare catre masuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.

Citeste si articolul :   Alexandru Rafila, atac dur la adresa premierului: "Citu bate campii"

Derogare exceptionala de la normele UE in materie de concurenta: aplicabila sectoarelor laptelui, florilor si cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurenta in temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor, care permite operatorilor sa adopte masuri de auto-organizare in cadrul pietei. In mod concret, acestor sectoare li se va permite sa ia in mod colectiv masuri de stabilizare a pietei.

De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cartofilor va fi autorizat sa retraga produse de pe piata. De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Astfel de acorduri si decizii vor fi valabile numai pentru o perioada de maximum sase luni. Evolutiile preturilor de consum vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative.

Comisia intentioneaza ca aceste masuri sa fie adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie. In prealabil, va trebui sa fie consultate statele membre si sa se voteze cu privire la aceste masuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificari.Pachetul anuntat astazi urmeaza unui set de alte masuri adoptat anterior de catre Comisie pentru a sprijini sectorul agroalimentar in contextul crizei actuale, cum ar fi majorarea cuantumurilor ajutoarelor de stat, un nivel mai ridicat al platilor in avans si prelungirea termenelor pentru depunerea cererilor de plata. Flexibilitatea sporita in ceea ce priveste normele politicii agricole comune vizeaza reducerea sarcinii administrative a fermierilor si a administratiilor nationale.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.