Avocatul Poporului cere Ministerului Educatiei clarificari cu privire la cursurile online

Avocatul Poporului a primit in ultimele zile mai multe petitii in care au fost exprimate temeri referitoare la desfasurarea cursurilor si la evaluarea online a elevilor si a cerut, vineri, clarificari din partea Ministerului Educatiei.Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, remis presei vineri, au fost cerute Ministerului Educatiei clarificari in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea Ordinului nr. 4135/2020.

„In ultimele zile, Avocatul Poporului a primit mai multe petitii in care au fost exprimate temeri referitoare la desfasurarea actului de predare-invatare-evaluare in mediul online, astfel cum este acesta reglementat prin Ordinul MEC nr. 4135/2020, dar si aspecte care vizeaza lipsa infrastructurii necesare desfasurarii cursurilor, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice”, se arata in comunicat.Printre petitiile primite se numara si cea din partea Consiliului National al Elevilor.

„Pornind de la dispozitiile art. 10 lit. h) din Ordin, respectiv <cadrele didactice participa la activitatile de formare si webinariile recomandate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, ISJ/ISMB si conducerea unitatii de invatamant>, care este orizontul de timp in care se vor efectua aceste instruiri si modalitatea concreta in care vor avea loc? Exista in bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii fonduri pentru astfel de cursuri de pregatire a tuturor cadrelor didactice din Romania?”, este una dintre intrebarile adresate Ministerului Educatiei de Avocatul Poporului.

Citeste si articolul :   Medicul Mihai Craiu avertizeaza parintii: "Sa nu se sperie de orice fel de muc in nas"

Acesta a mai cerut Ministerului sa indice care sunt sursele de finantare pentru achizitionarea calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor sau telefoanelor inteligente necesare invatamantului online.

Publicitate

„Ce solutii urmeaza a fi identificate pentru familiile cu mai multi copii, cu un singur terminal de tip desktop, laptop, tableta, telefon inteligent si care sunt nevoiti sa-l utilizeze in acelasi timp, avand in vedere programul activitatilor didactice al acestora?

Care este modalitatea prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii intelege sa gestioneze situatia lipsei de acoperire a semnalului GSM pentru serviciile de voce si date in anumite comunitati rurale din Romania?”, se mai arata in comunicatul Avocatului Poporului.De asemenea, acesta intreaba daca Ministerul Educatiei si Cercetarii are o statistica referitoare la numarul elevilor din mediul rural si gradul de accesibilitate al acestora la desktopuri, laptopuri, tablete si telefone inteligente si la serviciile de voce si date.

„Dat fiind ca Ordinul Ministrului nu precizeaza, solicitam Ministerului Educatiei si Cercetarii sa clarifice situatiile in care actul de predare-invatare-evaluare in mediul online devine obligatoriu”, se mai arata in comunicat.Ministerul Educatiei a emis un ordin privind organizarea procesului educational pe durata cursurilor online. Prezenta online la cursuri a elevilor si a cadrelor didactice va fi monitorizata de unitatile de invatamant, prevede comunicatul oficial.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.