Agentia UE pentru Securitatea Muncii prezinta recomandari privind revenirea angajatilor la serviciu

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) a publicat, vineri, o serie de recomandari privind revenirea angajatilor la locurile de munca dupa relaxarea restrictiilor antiepidemice, anunta Reprezentanta din Romania a Comisiei Europene.

“Cum se pot garanta sanatatea si siguranta lucratorilor atunci cand se intorc la locul de munca? Aceasta intrebare importanta ii preocupa pe multi angajatori in acest moment in care tarile UE planifica sau realizeaza intoarcerea treptata la locul de munca dupa coronavirus. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) a publicat astazi, 24 aprilie, un ghid privind intoarcerea la serviciu”, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene de la Bucuresti.

“Astazi, mai mult decat oricand, este foarte evident ca protejarea si promovarea securitatii si a sanatatii in munca sunt de o importanta capitala pentru lucratori, companii, sisteme de protectie sociala si societate in ansamblu. Acest ghid ofera raspunsuri la intrebari practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de munca si cum isi pot actualiza evaluarea riscurilor, avand grija de lucratorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii si companiile sa gestioneze intoarcerea la locul de munca si sa ofere sfaturi practice personalului”, afirma comisarul european pentru Locuri de Munca si Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Citeste si articolul :   Pozele cu muschii lui Klaus Iohannis, virale pe retelele de socializare. Glumele facute pe net dupa ce presedintele si-a aratat bratele in direct

Comisia Europeana subliniaza ca “este extrem de important sa se asigure ca lucratorii se pot intoarce la locul de munca intr-un mediu sigur si sanatos”.

Publicitate

“Prin urmare, ghidul publicat astazi reprezinta o contributie esentiala a UE in aceasta perioada importanta. De asemenea, ghidul contine linkuri catre informatii nationale privind sectoare si ocupatii specifice. Ghidul se refera la mai multe aspecte:

– Evaluarea riscurilor si masuri adecvate;
– Implicarea lucratorilor;
– Grija fata de lucratorii care au fost bolnavi;
– Planificarea si invatarea pentru viitor;
– O permanenta buna informare;
– Informatii pentru sectoare si ocupatii”.

Printre recomandarile punctuale se numara:

– minimizarea riscurilor expunderii la infectii;
– eliminarea ori limitarea interactiunilor cu clientii;
– reducerea contactelor intre angajati la schimburile de ture;
– protejarea persoanelor vulnerabile;
– posibilitatea reluarii graduale a activitatilor la locul de munca;
– implementarea de reguli privind concedii flexibile si munca de la distanta pentru a limita prezenta la locul de munca;

Citeste si articolul :   Stefan Mandachi, milionar in fapte bune! Afaceristul sucevean a strans UN MILION de EURO pentru linia intai in lupta contra coronavirusului

“Unii angajati s-ar putea sa fie ingrijorati privind riscurile de infectare la locul de munca si ar putea sa nu vrea sa revina. Este important sa le fie intelese preocuparile, sa le fie furnizate informatii despre masurile luate si despre asistenta care le este oferita”, se arata in Ghidul UE “COVID-19: intoarcerea la locul de munca”.La elaborarea Ghidului EU-OSHA in cooperare cu oficialii Comisiei Europene au contribuit, de asemenea, Comitetul consultativ tripartit pentru securitate si sanatate la locul de munca si Comitetul inspectorilor de munca principali. Ghidul va fi actualizat constant cu informatii fiabile, in functie de evolutia situatiei, precizeaza Reprezentanta Comisiei Europene.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.