Piata de autovehicule electrice accelereaza puternic, Romania este inaintea SUA

Piata de autovehicule electrice accelereaza puternic si plaseaza Romania inaintea unor tari puternice precum Statele Unite, Spania sau Italia, conform indexului de electromobilitate din Romania – Romanian E-mobility Index al Roland Berger.

Al doilea semestru al anului 2019 a adus o crestere accelerata a inmatricularilor atat pentru vehiculele pur electrice (EV), cat si pentru cele electrice hibrid plug-in (PHEV). Din 50 de vehicule noi inmatriculate, unul a fost vehicul EV sau PHEV. Un total de 1.960 de autoturisme electrice si electrice hibrid plug-in au fost inmatriculate in cel de-al doilea semestru. Ponderea acestora din totalul inmatricularilor de autoturisme noi a crescut astfel la 2,2% in cea de-a doua jumatate a anului fata de doar 0,9% in primul semestru, plasand Romania inaintea unor tari importante, precum Statele Unite, Coreea de Sud sau Japonia.

Numarul inmatricularilor de autovehicule EV noi s-a triplat in al doilea semestru al anului 2019, in comparatie cu primele sase luni, ajungand la peste 1.500 de unitati. O crestere semnificativa s-a inregistrat si pentru inmatricularile autovehiculelor PHEV noi, ajungand la peste 450 de unitati.Aceasta dezvoltare este cu atat mai importanta deoarece Romania este in primul rand o piata a masinilor second-hand, doar 28% din autovehiculele inmatriculate in al doilea semestru al anului 2019 fiind noi. In cazul vehiculelor EV si PHEV, cota este de 72%, dovedind dorinta cumparatorilor de a beneficia de tehnologii auto de ultima generatie.

La finalul anului trecut, un numar de 43 de modele EV si PHEV puteau fi achizitionate, reprezentand circa 12% din numarul total de modele auto disponibile in portofoliul dealership-urilor din Romania. 27 din cele 43 de modele electrice disponibile sunt vehicule PHEV, in usoara crestere cu 3 modele in ultimele 12 luni. In schimb, numarul modelelor EV s-a dublat fata de anul precedent, ajungand la 16 modele. Cu toate acestea, oferta este inca restransa, tinand cont ca dealearship-urile au in portofoliu peste 300 de modele auto.

Un alt factor care constrange cererea pentru vehicule electrice este lipsa unei varietati de modele si caroserii disponibile per marca. Majoritatea producatorilor ofera doar unul sau doua modele EV sau PHEV, ceea ce limiteaza optiunile de achizitie pentru cumparatorii care au o preferinta pentru un anumit brand. Asteptarea este ca tendinta de crestere a ponderii modelelor electrice sa se accentueze in viitor, pe masura ce producatorii auto isi hibridizeaza gama existenta de modele si lanseaza modele electrice noi.

Serviciile de mobilitate castiga teren – numarul jucatorilor ce ofera servicii de mobilitate a inregistrat o crestere considerabila in a doua jumatate a anului 2019, in special in zona de micromobilitate, unde sunt sapte jucatori activi in piata, comparativ cu niciunul in aceeasi perioada din 2018. Piata de car sharing inregistreaza de asemenea o crestere constanta, ajungand la cinci jucatori in total, cu un nou furnizor ce si-a lansat serviciile in a doua jumatate a anului 2019, cu o flota integrala de autovehicule pur electrice.

La finalul anului 2019, erau disponibile aproximativ 400 de statii publice de incarcare, infrastructura nationala fiind in crestere constanta in ultimele 24 de luni, cu o rata de aproximativ 30% in fiecare semestru. Companiile ce activeaza in HoReCa si Retail sunt lideri in prezent in aceasta privinta, concentrand peste jumatate din totalul statiilor de incarcare.

Dragos Fundulea, Senior Project Manager Roland Berger Bucuresti, subliniaza ca pozitionarea incipienta ca promotor al electromobilitatii este un factor cheie al succesului si este mai eficienta decat eforturile ulterioare de recuperare a pozitiei. Capacitatile de incarcare raman predominant lente si in a doua jumatate a anului 2019 – Doar un sfert din statiile de incarcare pot incarca vehiculele in regim rapid, avand puteri mai mari de 22 kW. Numarul mediu de puncte de incarcare per statie este de asemenea redus, cu doar una din trei statii cu capabilitati de a incarca mai multe vehicule concomitent, in scadere fata de prima jumatate a anului. Aceste aspecte pot crea inconveniente pentru utilizatori, avand in vedere durata mai mare de incarcare comparativ cu o statie de alimentare cu combustibili conventionali.

Citeste si articolul :   Premierul Ludovic Orban a facut anuntul: Masurile care se iau dupa relaxarea restrictiilor impuse in starea de urgenta

Conform ultimelor estimari, fondul guvernamental pentru subventii a fost utilizat aproape in intregime pe parcusul anului 2019. Datorita cererii semnificative, bugetul pentru anul 2020 a fost marit cu 45%, ajungand la 140 milioane de lei.Cadrul de reglementare din Romania ofera unele dintre cele mai generoase subventii la nivel global pentru cei ce achizitioneaza vehicule electrice. Programul Rabla Plus ofera o subventie de 9.000 Euro din pretul final de achizitie pentru vehiculele EV si 4.000 Euro pentru vehiculele PHEV.

Desi vehiculele electrice pot fi percepute ca o investitie ce se amortizeaza pe o perioada indelungata, analiza costului total de exploatare (TCO) a demonstrat ca acestea pot fi chiar mai avantajoase decat vehiculele cu combustie interna.

Szabolcs Nemes, Partner in cadrul Roland Berger Bucuresti este de parere ca electromobilitatea ramane o oportunitate importanta pentru imbunatatirea costurilor operationale, in pofida incertitudinilor aduse de Coronavirus. Pentru categoria autoturismelor de clasa mare, modelul PHEV are un TCO mai avantajos decat modelele echivalente pe benzina sau motorina, indiferent de numarul de kilometri parcursi. Unul din principalii factori de influenta a acestui rezultat este pretul initial al vehiculului fara subventii – acesta este cu maxim 10% mai ridicat decat cel al modelelor avand combustie interna. Chiar si in lipsa subventiei, limuzina PHEV de clasa mare ar avea un TCO similar cu al modelelor conventionale, in principal datorita costurilor reduse de combustibil.

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 30 martie 2022, in Romania.

Cea mai recenta editie a studiului Roland Berger analizeaza oportunitatea introducerii autobuzelor electrice la nivelul oraselor mari. 40% din toate autobuzele din Romania aveau peste 20 de ani vechime la finalul anului trecut. Tehnologia invechita si viteza redusa de deplasare determina un consum mai mare de carburant si nivel ridicat de emisii poluante.

Din aceste motive, autobuzele electrice sunt o solutie ideala pentru innoirea mijloacelor de transport, iar orasele mari prezinta un cadru ideal de implementare datorita traficului intens si al topografiei favorabile (teren predominant plat). Viteza medie a autobuzelor din Bucuresti este intre 10 si 15 km/h, iar limitele de viteza nu depasesc 70 km/h, ceea ce reprezinta conditii optime de operare pentru autobuzele electrice.

Unul din 20 de autobuze noi inregistrate in a doua jumatate a anului 2020 a fost un autobuz electric, o pondere mai mult decat dubla decat cea a vehiculelor electrice. Judetul Cluj este fruntas pentru adoptarea autobuzelor electrice, orasul Cluj-Napoca avand 41 astfel de autobuze, in timp ce Turda are intreaga flota compusa din 20 de autobuze electrice. Desi autobuze electrice sunt asteptate in 2020 si in alte orase (Brasov, Zalau, Sibiu, Iasi si Suceava), termene concrete de introducere ale unor astfel de autobuze lipsesc in sudul Romaniei, inclusiv in Bucuresti.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.