ANM a facut anuntul. Cum va fi vremea in luna Martie.

ANM a facut anuntul. Meteo pentru luna martie 2021. Potrivit estinmarilor meteorologilor, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, in urmatoarea perioada (1 – 29 martie 2021).

Meteorologii anunta ca precipitatiile vor fi deficitare in prima parte a intervalului si apropiate de cele normale dupa jumatatea lunii martie.

Potrivit ANM, in saptamana 1 – 8 martie, valori termice vor fi in jurul celor specifice acestui interval la nivelul intregii tari, in timp ce precipitatiile vor fi deficitare in toate regiunile, dar mai ales in zonele montane din jumatatea vestica a tarii.

Totodata, in saptamana 8 – 15 martie, pe intreg teritoriul Romaniei, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada. Cantitatile de precipitatii vor fi in general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendinta usor deficitara in regiunile extracarpatice.

Potrivit estimarilor, in intervalul 15 – 22 martie, in toate regiunile sunt estimate temperaturi medii ale aerului ce se vor situa in jurul celor normale pentru aceasta saptamana, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul intregii tari.

De asemenea, pe durata saptamanii 22 – 29 martie, mediile valorilor termice vor fi usor mai ridicate decat cele specifice acestui interval, in intreaga tara, iar cantitatile de precipitatii estimate pentru aceasta perioada se vor situa in jurul celor normale pentru acest interval, in toate regiunile.

Prognoza speciala 1 – 4 martie

“In urmatoarele zile Romania se va afla sub incidenta unui regim anticiclonic, un vast camp de presiune ridicata urmand sa se extinda dinspre vestul catre estul Europei. Cu exceptia zilei de luni, cand partea frontala a unui talveg depresionar cu centrul in estul Ucrainei va afecta indeosebi estul tarii prin ploi, lapovite si ninsori, in celelalte zile ale intervalului nu se vor semnala precipitatii. In schimb, ca urmare a producerii inversiunilor termice in cursul noptilor, in zonele joase local isi va face aparitia ceata de radiatie, care va persista pe alocuri si pana spre orele pranzului.

Citeste si articolul :   GCS anunta 11 noi decese din cauza COVID-19. Bilantul oficial urca la 411 decese in Romania

Din punct de vedere termic vremea va fi una calda in majoritatea regiunilor, chiar deosebit de calda pentru primele zile ale lunii martie in vestul, centrul si nordul tarii, unde spre sfarsitul intervalului se vor inregistra abateri termice pozitive fata de media climatologica de pana la 10-12 grade Celsius.

Luni vremea va fi inchisa in special in prima parte a zilei in jumatatea estica a tarii, unde local se vor semnala precipitatii mixte (predominant ploi in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei).

In nordul Moldovei, estul Transilvaniei si Maramures vor fi precipitatii mixte, iar la altitudini de peste 400-500 de metri se va depune un strat de zapada de 1-3 centimetri.

La munte va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, cu precadere pe pantele nordice ale flancului estic al Carpatilor Meridionali si in nordul extrem al Carpatilor Orientali.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte si in zona Subcarpatilor de Curbura si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 9-14 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 6-11 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Citeste si articolul :   Alerta ANM. Cod portocaliu de ninsori. Zonele vizate

Marti vremea se va ameliora ca aspect in toata tara, numai in primele ore ale diminetii in sud-est urmand sa mai cada cu totul izolat unele ploi slabe.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Meridionali, slab pana la moderat in nordul Moldovei si sudul Banatului si mai mult slab in celelalte regiuni.

In cursul diminetii, ca urmare a inseninarii cerului, in depresiunile intramontane din Carpatii Orientali si Occidentali minimele termice vor cobori usor sub pragului gerului (-12…-10 grade Celsius).

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in extremitatea sud-vestica a regiunii) si 7-12 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Miercuri in prima parte a zilei mai ales in zonele joase din nordul tarii local se va forma ceata, care cu totul izolat va persista si pana spre orele pranzului.

In restul tarii cerul va fi mai mult senin, iar temperaturile vor fi in crestere (precum si presiunea atmosferica).

Vantul va sufla moderat in Carpatii Meridionali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 10 si 12 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul extrem al regiunii.

Citeste si articolul :   ANM, anunt de ultim moment despre norul de fum rezultat din explozia de la Petromidia.

Joi vremea va fi deosebit de calda pentru prima decada a lunii martie mai ales in nordul teritoriului, unde abaterile termice pozitive fata de normalul climatologic specific perioadei vor fi de pana la 10-12 grade Celsius.

Din nou, in cursul noptii si al diminetii in special pe vai si in depresiuni local se va forma ceata, insa aceasta se va disipa din majoritatea zonelor dupa primele ore de la rasaritul Soarelui.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali, moderat in celelalte masive montane si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in Transilvania si Maramures si 12-17 grade Celsius in celelalte regiuni, cu valori usor mai scazute (9-11 grade) asteptate pe litoral, ca urmare a influentei brizei marine”, mentioneaza vremea.ro.

Autor