Raed Arafat, dezvaluiri fara precedent: O sa va mire pe toti! Ce se pregatea in Romania peste cateva zile

Raed Arafat a facut o serie de dezvaluiri fara precedent despre ce se pregatea in Romania. Totul trebuia sa se intample peste doar cateva zile, insa realitatea a fost mai rapida.

Astfel, conform declaratiilor lui Raed Arafat, autoritatile pregateau pentru luna mai un exercitiu de combatere a unei pandemii, similar cu ceea se intampla astazi, insa realitatea a fost mai rapida, conform digi24.ro.

Raed Arafat a povestit si despre toate problemele care au fost depistate in institutiile abilitate sa gestioneze aceasta criza.

„Probleme de comunicare, mai ales la inceput, probleme de cooperare interinstitutionala au existat, au fost, nimeni nu poate sa nege. Pe parcurs multe dintre ele s-au rezolvat.

Publicitate

De exemplu, de ce sa fie coordonarea sub DSU, de ce sa fie la nivelul judetului DSP in coordonarea prefectului, care de fapt legea asta zice, au fost foarte multe interpretari, au fost multe aspecte care au aratat clar ca multi nu erau potriviti pentru pozitia in care erau, multi nu erau instruiti, nu stiau ce aveau de facut in aceasta situatie, lipsa de exercitiu…

Poate o sa va mire pe toti! In mai era planificat unul dintre cele mai mari exercitii pe scenariu de pandemie in Romania. Cu Comisia Europeana, participau mai multe tari. Se facea in vestul tarii. Normal ca l-am amanat, suntem in situatie reala.

Citeste si articolul :   Horoscop zilnic, 21 iunie 2020. Previziuni strale pentru toate zodiile

A fost un exercitiu planificat de noi

Pregatirea pentru un astfel de fenomen, noi am inceput sa vorbim despre ea de ceva timp. Am vorbit despre ea in cadrul NATO, in cadrul UE, am avut si un exercitiu pe un scenariu care nu difera mult de ce se intampla acum, pe un cadru mai restrans, in timpul presedintiei Romaniei la UE. A fost un exercitiu planificat de noi impreuna cu centrul NATO si UE pentru amenintari hibride. A avut loc la Bruzelles care a fost extrem de bine vazut si a evidentiat foarte multe dintre lucrurile pe care acum le vedem ca deficiente – lipsa stocurilor, materialelor, lipsa ventilatoarelor…

Astea toate exista in rapoartele care au fost facute. Deci, ne-am asteptat la un moment ca vom avea o situatie, pentru ca lumea sanatatii publice a avertizat de foarte multe ori ca o sa apara la un moment dat ceva asemanator gripei spaniole, si uite, suntem acum in astfel de scenariu.

Citeste si articolul :   Medic roman: Doua simptome destul de atipice pentru COVID-19 au inceput sa apara tot mai des ca prima manifestare a bolii

Numai ca problema noastra, nu numai a Romaniei, problema generala a fost, ca oricat s-a averitzat, oricat s-a spus ca trebuie create anumite stocuri, trebuie sa fim pregatiti intr-un anumit mod pentru astfel de situatii, intotdeauna s-au gasit alte prioritati, oamenii nu au luat in serios, chiar si in timpul exercitiului in Bruxelles, unii colegi spuneau „da, dar asta e prea exagerat, ce faceti aici, nu o sa ajungem niciodata la situatia asta”. Iata-ne, am ajuns chiar mai mult decat am prevazut acolo.

Pentru ca acolo am prevazut o situatie limitata, cu un anumit tip de virus, nu ne-am gandit la virusul gripal… Acum, uitati-va unde suntem, adica la coronavirus si la astfel de raspandire, dar cu toate astea suntem intr-o situatie mult mai serioasa in acest moment, decat am prevazut atunci.

Ce inseamna acest lucru? Pregatirea conteaza mereu foarte mult, exercitiile conteaza foarte mult si pregatirea oamenilor care sunt in anumite functii, din timp sa inteleaga ce au de facut cand intra in astfel de scenarii. Acum este un scenariu foarte real. Va spun ca la inceput, poate ca dintre colegii care sunt la DSP-uri si la diferite entitati au fost coplesiti si au fost surprinsi de ce se intampla. Pentru ca nu e unu lucru cu care te intalnesti in fiecare ziAsta e o chestie care se repeta la o suta de ani,” a explicat Raed Arafat, potrivit radiosimplu.ro

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.