Banca Mondiala: Migrantii vor trimite acasa cu 142 de miliarde de dolari mai putin in acest an

Remiterile la nivel mondial vor scadea cu 142 miliarde de dolari in 2020, cea mai puternica reducere din istoria recenta, la 572 de miliarde de dolari, estimeaza Banca Mondiala, pe fondul crizei coronavirusului, relateaza Reuters.Miercuri, Banca Mondiala a declarat ca scaderea de aproape 20% este urmarea reducerii salariilor si cresterii somajului in lume.

„Remiterile sunt o sursa vitala de venit pentru tarile in curs de dezvoltare. Recesiunea economica cauzata de COVID-19 are un efect grav asupra capacitatii de a trimite bani acasa”, a declarat David Malpass, presedintele Grupului Bancii Mondiale.In ultimii ani, sumele trimise de migranti au devenit o parte integranta a finantarii guvernelor din economiile emergente, depasind ajutoarele oficiale cu un factor de trei de la mijlocul anilor 1990 si depasind, anul trecut, fluxurile de investitii straine directe, ca principala sursa de valute pentru tarile cu venituri mici si medii.

Se estimeaza ca aproximativ 1 miliard de migranti – aproximativ 270 de milioane de oameni care lucreaza in afara tarilor de origine si 760 de milioane de migranti interni – ajuta pana la trei persoane sa se hraneasca, sa se imbrace si sa se adaposteasca, spune Dilip Ratha, autorul noului raport al Bancii Mondiale asupra impactului COVID-19 asupra remitentelor.Acesti lucratori tind sa fie mai vulnerabili in timpul crizelor.Fluxul de bani a fost afectat odata cu o cresterea abrupta a somajului in Statele Unite si cu economiile statelor din Golf si a Rusiei lovite de preturile petrolului.

Scaderea remiterile din acest an este cea mai mare de cand Banca Mondiala a inceput sa inregistreze date, in 1980, a spus Ratha.Sumele au atins 714 miliarde de dolari in 2019, dar se vor reduce la 572 de miliarde de dolari in acest an, a spus Banca Mondiala.Pentru tarile cu venituri mici si medii, care cumuleaza cea mai mare parte a fluxurilor, remiterile ar scadea cu 19,7%, la 445 miliarde dolari in 2020, de la 554 miliarde dolari in 2019.

Publicitate

“Criza economica indusa de pandemie va reduce brusc veniturile migrantilor si capacitatea lor de a trimite bani acasa”, a spus Ratha.Cel mai puternic lovite vor fi tari precum Tadjikistan si Nepal, unde remiterile reprezinta aproximativ 30% din PIB, a spus Ratha. Alte tari care se bazeaza pe remitente sunt Filipine, Sudanul de Sud, Tonga si Haiti.Ca bloc, Europa si Asia Centrala vor inregistra cea mai mare scadere, la aproximativ 28%, din cauza efectului combinat al pandemiei si scaderii preturilor petrolului, a estimat Banca Mondiala.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.