Dr. Rafila: Macar la nivel local sa se ridice o parte din masuri

Epidemia de coronavirus din Romania inca nu si-a atins varful. Autoritatile estimeaza ca acesta se va inregistra in urmatoarea saptamana, cand numarul total al imbolnavirilor ar putea fi intre 12 si 14.000 de cazuri.

Profesorul Alexandru Rafila spune, insa, ca este momentul in care trebuie gandita o strategie coerenta de reluare a activitatii.

“Exista mai multe criterii care trebuie luate in considerare pentru aceasta decizie. Exista un set de criterii epidemiologice care se refera la scaderea sustinuta a numarului de cazuri noi, care trebuie sa se petreaca intr-o perioada de minim 7-10 zile si bineinteles ca exista si criterii de natura economica, care trebuie sa fie considerate importante pentru ca, pana la urma, economia e cea care sustine sistemul de sanatate.

Se poate lua o decizie care nu trebuie sa fie neaparat extinsa la nivel national, dar macar la nivel local pentru judetele care intrunesc criterii de admisibilitate, sa se poata ridica o parte masuri. Asta depinde de guvern, cum gandeste sa faca acest lucru, dar ar fi bine ca din timp sa facem o strategie, mai ales ca exista un document de pozitie al Comisiei Europene in acest sens. Masurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie sa avem o strategie discutata, evaluata, cunoscuta de toata lumea. Unele dintre problemele cu care inca ne confruntam este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul asta trebuie articulat sa avem un rezultat optim”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit ziaruldeiasi.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.