Un barbat din Iasi cu pensie de handicap de 375 lei, amendat cu 5.000 lei desi avea declaratie. Care e povestea lui

Constantin, un barbat in varsta de 47 de ani din Iasi, cu handicap mental si cu o pensie de boala de 375 de lei, a fost amendat in doua zile consecutive, cu 3.000 lei, respectiv cu 2.000 lei, pentru ca s-ar fi plimbat pe strada pe care locuieste, fara sa fi completat declaratia pe proprie raspundere. Acesta si-ar putea plati amenzile intr-un an si aproape doua luni, daca nu ar mai manca nimic in toata perioada asta. Libertatea a vorbit cu barbatul si ii prezinta povestea.

A savarsit urmatoarele Prima data l-a amendat Politia Romana pe 12 aprilie, ora 23.30, cu suma de 3.000 lei.

A savarsit urmatoarele: A fost depistat pe str. Pacurari fara a lua masurile necesare de prevenire a virusului Covid-19, neputandu-si justifica prezenta in zona, neavand declaratia pe proprie raspundere.

A doua amenda a venit de la Politia Locala pe 13 aprilie, ora 15.55, suma de 2.000 lei.

Publicitate

A fost depistat in timp ce circula pe str. Pacurari, fara motiv intemeiat si fara a detine declaratie pe proprie raspundere.

Str. Pacurari, unde Constantin a fost gasit si amendat de Politia Locala si de cea Nationala, e strada unde barbatul locuieste. Acolo sunt mai multe case care apartin fondului locativ al orasului, in care sunt locuinte sociale. Primarul Iasului Mihai Chirica a inceput de cativa ani demolarea acestor imobile de locuinte sociale in care traiesc oameni cu venituri foarte mici, numindu-le ”pericole sociale”.

Citeste si articolul :   Gabi Lunca, internata de urgenta la ATI. Familia artistei: "Nu ne-au dat mari sperante”

A mers sa-si ia de mancare de la magazin Libertatea a reusit sa stea de vorba cu Constantin. Acesta spune ca nu a stiut ca trebuie sa completeze declaratia aceea. A iesit seara sa isi ia o cafea si l-au oprit politistii.

”Era o patrula de politie, si politia militara. M-o oprit. Prezentati un buletin. L-am prezentat. Stiti ca dumneavoastra nu aveti voie de la ora zece pe strada. Am zis, domnu, imi cer scuze, nu am stiut nimic. Atata m-am apropiat sa imi iau o cafea.”

Barbatul locuieste intr-o singura camera, pentru care plateste chirie la stat. Sta acolo din 1995. Nu are televizor sau acces la Internet. Are un aparat de radio, la care mai asculta dimineata Radio Romania Actualitati.

Constantin spune ca politistii nu i-au vorbit urat. ”Ei au facut dreptate. O fost gresealea mea, care eu nu am stiut.”

A doua zi, cand l-au amendat din nou, mergea la Profi sa isi ia o paine. Spune ca de data asta si-a completat de mana o declaratie, dar l-au amendat oricum. ”Am avut declaratie, am avut manusi, am avut si masca.

Le-am zis ca ma duc sa-mi iau ceva de mancare la marketul Profi. Si mi-a dat amenda nevinovat.” ”Il vad totdeauna singur” Povestea amenzilor a fost postata pe Facebook de Nicu Rosu, un antreprenor din Iasi care are birou aproape de locuinta barbatului.

”Il mai vad cateodata in statia de autobuz, aproape de locul unde sta. De fiecare data il vad singurel, sta si se uita la oameni”, a povestit pentru Libertatea Nicu Rosu. ”De sase ani de cand am sediul acolo, il vad totdeauna singur. Ce m-a impresionat e ca omul ala nu vorbeste cu nimeni.”

Constantin nu are familie. ”Sunt singurel”, spune si barbatul despre el. ”Eu mai mult stau acasa. Eu nu ies nicaieri. Vorbesc cu vecinii mei, restul nu am unde sa ma duc, nicaieri.”

Nicu Rosu se oprise joi sa ii dea niste bani pentru Paste. Nu i-a venit sa creada cand a auzit ca omul a primit amenda. ”Cu amenda asta, eu nu mai am putere, nu mai am putere”, spune Constantin in lacrimi. ”Omul asta nici macar nu a avut de unde sa afle de Ordonanta de Urgenta” ”Sa stea naibii acasa”, au comentat unii la postarea lui Nicu Rosu despre omul amendat, potrivit huff.ro.

Citeste si articolul :   Lidl inchide toate magazinele din Romania, de Pasti. Pana cand se mai pot face cumparaturi

Barbatul amendat primeste o suma lunara de 375 de lei, din care 265 e valoarea indemnizatiei lunare pentru adult cu handicap accentuat, iar 110 lei reprezinta ”buget personal complementar lunar” pentru adultii cu handicap accentuat.

”Eu cu banii astia trebuie sa platesc si chiria la primarie. Pana momentan m-am descurcat, ii multumesc lui Dumnezeu.” ”Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper sa fie bine”, spune Constantin. ”Va doresc un Paste fericit.”

PROCES VERBAL

poza 1

poza 2

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.