Manusile nu ne protejeaza impotriva Covid-19, ci dimpotriva. Avertismentul medicilor germani

Manusile de unica folosinta nu protejeaza cu adevarat impotriva noului coronavirus. De fapt, ele pot creste chiar riscul unei infectii, din mai multe motive.

In supermarketuri, la piata, in viata de zi cu zi… oamenii sunt vazuti din ce in ce mai des purtand nu numai masti, ci si manusi de unica folosinta, pentru a se proteja de coronavirusul infectios SARS-CoV-2. In multe farmacii din intreaga lume, acestea nu se mai gasesc de saptamani intregi.

Folosirea manusilor de unica folosinta poate parea un mod de evitare a infectarii. De exemplu, daca atingeti ceva pe care se afla agenti patogeni, acestia ajung pe mana, dupa care, daca atingeti fata, ochii, nasul sau gura, virusii pot intra in corp.

Material poros

Publicitate

Desi manusile de unica folosinta sunt purtate in cabinetele medicilor, precum si de catre paramedici, acestea protejeaza mainile numai de contaminarea grosiera, cum ar fi sangele sau alte lichide corporale. De fapt, manusile protejeaza impotriva contaminarii cu bacteriile si virusurile doar pentru o perioada foarte scurta de timp.

Citeste si articolul :   Epidemia de coronavirus a scapat de sub control la Suceava. Nelu Tataru: „Un focar ce trebuie rezolvat militar”

Acest lucru este cauzat de faptul ca materialul manusilor de unica folosinta este de fapt poros si, cu cat le porti mai mult, cu atat este mai usor pentru agentii patogeni sa patrunda pe presupusa acoperire de protectie. Acesta este unul dintre motivele pentru care personalul medical curata si dezinfecteaza cu atentie mainile dupa ce a purtat manusi de unica folosinta.

Manusile de unica folosinta nu inlocuiesc in mod expres regulile de igiena, atrag atentia specialistii, citati de Deutsche Welle.

Protectie inselatoare

Manusile de unica folosinta din vinil, latex sau nitril pot da o senzatie de mediu steril, dar aceasta senzatie de siguranta este foarte inselatoare. Multi oameni au grija sa nu-si atinga fata atunci cand fac cumparaturi cu manusi de unica folosinta – insa uneori fac din greseala acest lucru, fara sa isi dea seama.

Atentie: Chiar daca atingeti telefonul mobil din buzunar cu manusi de unica folosinta, puteti sa raspanditi agentii patogeni pe o suprafata mare, fara sa observati. Si este irelevant pentru virus daca intra in corp de la o mana goala sau de la o manusa de unica folosinta care a atins fata.

Citeste si articolul :   Cum poti tine virusul COVID-19 departe de casa ta.

„Dezastru igienic la scara mare”

Din aceste motive, medicii avertizeaza nu doar ca exista acest sentiment inselator de securitate, dar subliniaza si ca manusile de unica folosinta pot creste riscul de infectie. Acest lucru se datoreaza faptului ca pielea incepe sa transpire foarte repede sub manusile de unica folosinta, iar un climat cald si umed este un mediu ideal pentru bacteriile si virusurile de tot felul.

“Nu mai purtati manusi medicale in public! Este un dezastru igienica la scara masiva.” Acesta este mesajul public al doctorului Marc Hanefeld, pe Twitter si Facebook.

Citeste mai multe pe stirileprotv.ro

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.