Grecia a scapat de haosul trecutului si a devenit un model pentru gestionarea epidemiei Covid-19

Reactia autoritatilor grecesti in fata amenintarii noului coronavirus este una dintre cele mai eficiente din Europa, desi Grecia a fost una dintre tarile cele mai afectate de criza economica din deceniul trecut si disciplina nu este una dintre trasaturile cetatenilor ei, comenteaza joi agentia EFE, preluata de Agerpres.

Vazand ce se intampla in tari precum Italia sau Spania si cunoscand lipsurile sistemului lor sanitar, grecii au respectat masurile de izolare, astfel ca Grecia a reusit sa puna epidemia sub control. De asemenea, guvernul a adoptat prompt masuri de prevenire, inclusiv inchiderea tuturor magazinelor cu amanuntul (cu exceptia farmaciilor, supermarketurilor si benzinariilor) si au fost anulate toate evenimentele religioase, in pofida reticentei fata de aceasta masura a influentei Biserici Ortodoxe inaintea Pastelui.

Pe de alta parte, „sosirea mai tardiva a virusului se datoreaza probabil faptului ca Grecia are mai putine zboruri internationale decat Italia sau Spania”, explica epidemiologul grec Takis Panayiotopoulos. „Observand ce se intampla in Italia, aceasta ne-a permis sa avem o imagine asupra epidemiei in Europa si am putut sa actionam rapid”, a mai mentioneaza acesta.

Citeste si articolul :   Bill Gates dezvaluie cum va fi viata dupa Covid

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Atena, Grecia are un numar relativ redus de cazuri de COVID-19 si de decese provocate de aceasta boala, respectiv 2.192 de cazuri si 102 decese, la o populatie de circa 11 milioane de locuitori. Dintre tarile UE, numai Bulgaria, Ungaria si Slovacia au un numar mai mic de persoane infectate raportat la populatia totala.

Masuri luate din vreme

La 11 martie, cand Grecia nu avea inca niciun deces si cazurile de coronavirus erau sub o suta, guvernul a inchis scolile si universitatile. Doua zile mai tarziu, odata cu primul deces, s-a dispus inchiderea barurilor si restaurantelor, iar incepand cu 24 martie a intrat in vigoare izolarea totala a populatiei, fiind permise deplasarile doar pentru cumparaturi de prima necesitate, pentru a merge la medic sau a face sport.

Au fost luate si masuri de pregatire a sistemului sanitar si centrele medicale private au fost obligate sa-si cedeze paturile de terapie intensiva catre sistemul public. La inceputul crizei, in spitalele grecesti erau 565 de locuri in sectiile de terapie intensiva, numar ajuns acum la 997.

Citeste si articolul :   Scrisoarea unei mamici pentru Emil Boc: "Un oras cu ruj pe buze si turturi la fund"

Biserici inchise de Paste intr-o tara cu profunde traditii religioase

Pentru sarbatorile pascale, bisericile vor ramane inchise si slujbele se vor desfasura fara public, fiind de asemenea interzise vizitele la rude sau prieteni in aceasta perioada.

In Grecia, Lumina sfanta de la Ierusalim va ajunge in conditii foarte stricte si in lipsa ceremonialului fastuos. Oamenii nu vor avea posibilitatea sa o primeasca la fel cum s-a intamplat in anii trecuti, din cauza restrictiilor de circulatie. Incepand de astazi, amenzile s-au dublat pentru cei care nu respecta izolarea. Daca nu poti justifica iesirea din casa, in Grecia amenda este de 300 de euro si politia iti ia placutele masinii pe loc.

Mii de politisti vor fi mobilizati in Grecia pe durata weekendului de celebrare a Pastelui ortodox pentru a evita ca, in plina pandemie de COVID-19, grecii sa plece la rudele lor la tara, conform traditiei.

Citeste mai multe pe Digi24

Autor