Biserici cu usile larg deschise in Vinerea Mare, cu credinciosi care intra si saruta icoanele: „Intrati, e deschis. Luati si pasca!“

Preotii din Constanta nu se pot plange ca statul roman a inchis bisericile deoarece, in Vinerea Mare locasurile de cult erau deschise, iar credinciosi puteau saruta icoanele in voie, puteau lua pungulite cu pasca proaspat taiata si puteau lasa un ban in cutia milei.

Chiar daca IPS Teodosie se plangea ca „bisericile sunt inchise”, in episcopia sa, in dupa-amiaza zilei de vineri, 17 aprilie, multe biserici stateau cu usile deschise in asteptarea credinciosilor. Este Vinerea Marea si se poate trece pe sub Sfantul Epitaf, scos in mijlocul bisericii. Chiar daca ne aflam in plina epidemie, oamenii isi dau jos mastile, se inchina si saruta crucea si evanghelia. Fac asta de trei ori. Nimeni nu le tulbura rugaciunea, nimeni nu verifica respectarea ordonantelor militare.

Patriarhia Romana a decis, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei Militare 2, ca slujbele se vor tine fara credinciosi, iar oamenii vor putea vorbi cu preotul doar la telefon. Chiar si spovedania si impartasirea se vor face la casa credinciosului, nefiind voie ca omul sa vina la locasul de cult.

Citeste si articolul :   Locatari unui bloc din Romania, amenintati cu politia daca mai fac dus. Mesajul uluitor afisat pe scara

poza 1

Publicitate

Publicitate

In Constanta nu este imbulzeala la biserici (ca in alti ani) deoarece exista restrictii pentru a iesi pe strada, astfel ca nu stai la coada sa treci pe sub Epitaf, sa iei pasca, sa mai schimbi o vorba cu femeia de la pangar sau cu vreun alt credincios care a iesit din casa.

Desi MAI si BOR au anuntat ca pasca sau pastile (paine stropita cu vin) vor fi duse la domiciliile credinciosilor de catre voluntari si preoti, in realitate acestea se dau oamenilor care intra sa se inchine in locasurile de cult.

poza 2

La biserica Sfintii Arhangheli din Constanta (cunoscuta drept Capela Militara) te intampina un barbat, probabil angajat al parohiei. „Intrati, este deschis. Aveti acolo si pasca, puteti sa luati”. Si la pangar o femeie vinde lumanari credinciosilor care tocmai si-au dat masca jos si au sarutat icoanele si crucea.

Pasca este pusa intr-o pungulita, rasucita la gura, iar inauntru sunt bucati de paine care au fost taiate manual, probabil de oameni apropiati bisericii.

Citeste si articolul :   Reactia Jandarmeriei la poza cu Adi Minune si Tzanca Uraganu’, alaturi de doi politisti si de un jandarm

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.