Guvernul Boris Johnson insista sa obtina un acord post-Brexit Marea Britanie-UE pana in decembrie

Marea Britanie va refuza orice propunere a Uniunii Europene privind prelungirea negocierilor pe tema relatiilor post-Brexit, a anuntat joi Guvernul Boris Johnson, in contextul in care a Bruxellesul a avertizat Londra ca perioada de tranzitie este insuficienta.

“Noi nu vom cere prelungirea perioadei de tranzitie, iar daca UE va cere acest lucru vom spune nu. Prelungirea perioadei de tranzitie ar insemna prelungirea negocierilor, prelungirea incertitudinii in domeniul afacerilor, amanarea momentului instituirii controalelor la frontierele noastre. In plus, ne-ar tine legati de legislatia UE in momentul in care avem nevoie de flexibilitate legislativa si economica pentru gestionarea reactiei la pandemia de coronavirus”, a declarat un purtator de cuvant al Downing Street, citat de site-ul Politico.eu.

Guvernul Boris Johnson a reactionat astfel la afirmatiile Kristalinei Georgieva, directorul Fondului Monetar International (FMI), care a indemnat Marea Britanie si Uniunea Europeana, in contextul pandemiei, “sa nu amplifice incertitudinea” prin refuzul prelungirii perioadei de tranzitie.

Publicitate

David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit, a amintit ca “tranzitia post-Brexit se incheie pe 31 decembrie”. “Noi nu vom cere extinderea. Daca UE va cere acest lucru, vom spune nu”.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana.

Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.