Orban, ordin pentru Oros, Vela si Citu: Achizitiile de grau si porumb la rezerva de stat, urgente

Premierul Ludovic Orban le-a transmis, miercuri, ministrilor de la Agricultura, Interne si Finante sa asigure de urgenta rezervele de stat de grau si porumb. „Nu putem lasa romanii fara paine pe masa pentru ca este un context favorabil exportului”, a spus Orban.

„Nu uitati ca am luat o masura de interzicere a exporturilor de cereale. (…) In ceea ce priveste graul si porumbul trebuie realizate achizitiile de urgenta la rezerva de stat. Aici am vorbit cu ministrul Finantelor sa putem aloca resursele financiare din fondul de rezerva. Pe de alta parte, aici, dumneavoastra (ministrul Agriculturii, Adrian Oros -n.r.) impreuna cu domnul ministru Vele (ministrul de Interne – n.r.) si cu Administratia Rezervelor Stat va trebui de urgenta sa identificati cantitatile necesare pentru a asigura securitatea alimentara si sa facem achizitia cat mai rapid din punct de vedere procedural”, a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a mai spus ca masura interdictiei de a exporta nu poate fi decat una temporara, iar motivatia acestei masuri tine de asigurarea securitatii alimentare a Romaniei.

„Nu putem lipsi romanii de painea de pe masa numai pentru ca e o conjunctura de piata care stimuleaza exportul. Sigur se vor relua exporturile, dar intai sa ne asiguram ca avem rezervele de stat cantitatile necesare. Va trebui sa ne miscam foarte repede”, a mai spus Orban.

In context, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus ca ca Romania se confrunta cu o seceta care afecteaza grav culturile.

Citeste si articolul :   Protest in Piata Victoriei. Sute de oameni, fara masti de protectie, manifesteaza impotriva legii carantinarii

„Dezastrul este semnificativ si de lunga durata. (…) Am semnat impreuna cu domnul ministru Marcel Vela regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteo extreme avand ca efect seceta pedologica. Seceta hidrologica era in legislatie, iar incepand de maine (joi – n.r.) la ordinul prefectilor echipele comitetelor locale si comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, acolo unde sunt solicitate de catre fermieri, se vor prezenta pentru a consemna care este dimensiunea pagubelor si apoi vom evalua si dimensiunea despagubirilor pe care va trebui sa le oferim”, a spus Oros.

Acesta a subliniat ca de 10 ani fermierii nu au mai fost despagubiti pentru pagubele produse de seceta, iar premierul Ludovic Orban a sugerat discutii cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Bolos pentru a se gasi o varianta in care platile pentru cei afectati de seceta sa poata fi decontate din fonduri europene.

Autor