ULTIMA ORA: Starea de urgenta a fost prelungita in Romania. Ce urmeaza

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat marti ca in cursul acestei saptamani va fi data o noua ordonanta, respectiv Ordonanta Militara 9, privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat emiterea unui nou decret care sa prelungeasca starea de urgenta in Romania, pentru prevenirea raspandirii COVID-19.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

– Am emis azi decretul de prelungire cu 30 de zile a starii de urgenta pe tot teritoriul Romaniei.

– Se impune prelungirea starii de urgenta si mentinerea masurilor adoptate.

– Sunt necesare prevederi care sa faciliteze functionarea neintrerupta a administratiei. In mod evident, scolile raman inchise si se suspenda toate actititile cadrelor didactice care presupun prezenta fizica.

– Pe durata starii de urgenta se pot plafona preturile la medicante si servicile de utilitate publica.

– Am adaugat in deret o mentiune speciala in situatia in care se va constata o scadere a preturilor la energie, astfel incat aceste scaderi sa se vada in pretul platit de consumator.

Citeste si articolul :   Corina Chiriac ar putea fi inlocuita cu Mirela Vaida. Pleaca vedeta de la Antena 1?

Luni, surse oficiale au declarat pentru Stirile Pro TV ca starea de urgenta in Romania va fi prelungita pana in 15 mai 2020.

In urma cu cateva zile, seful statului a declarat ca starea de urgenta in Romania va fi prelungita, deoarece varful epidemiei in tara noastra nu a fost inca atins.

“Tragand linie si adunand, am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. In acest fel, am solicitat Guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in acest decret. In cursul acestei saptamani vom elabora textul decretului si la inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenta cu inca o luna de zile”, a spus in 6 aprilie Klaus Iohannis.

Starea de urgenta expira in curand, astfel ca e nevoie de un decret de prelungire

Decretul nr.195/2020 privind starea de urgenta in Romania a fost adoptat in plenul Parlamentului in 19 martie si prevede urmatoarele:

Citeste si articolul :   Aurel Padureanu, prima declaratie dupa decesul Corneliei Catanga: "Au bagat-o astia la..."

”Se incuviinteaza starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei, pe o durata de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca masura exceptionala adoptata de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020″, se arata in proiectul de hotarare.

Prin urmare, cele 30 de zile in care se aplica starea de urgenta expira in 14 aprilie.

Dupa emiterea noului decret de prelungire a starii de urgenta, acesta trebuie aprobat de plenul reunit al Parlamentului, precizeaza stirileprotv.ro

Autor