Starea de urgenta, prelungita pentru inca 30 de zile. Klaus Iohannis: ”Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital”

Presedintele Klaus Iohannis a decis prelungirea starii de urgenta pentru inca 30 de zile. ”Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, a spus seful statului

”Am emis decretul de prelungire a starii de urgenta cu 30 de zile. In pofida restrictiilor fara precedente luate de state lumii, nu sunt semne ale incetinarii pandemiei la nivel global. Numarul persoanele infectate si al celor decedate cresc. Ne confruntam cu o epidemie foarte greu de controlat.

Fara aceste masuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sanatate. E scenariul negru pe care ne-am propus sa il evitam. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restrictiilor cum cer cu inconstienta unii politicieni ar duce la noi cazuri”, a declarat presedintele.

Publicitate

”Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, continua presedintele.

Presedintele Iohannis a mai spus ca nu ne putem permite niciun pas inapoi pentru ca avem de-a face cu o raspandire intracomunitara, limitata dar foarte periculoasa.

Preavizul in cazul demisiilor medicilor sau celor din armata, politie se suspenda

Scolile raman inchise

”Scolile raman inchise si se suspenda toate activitatile didactice ce presupun prezenta fizica in unitatile de invatamant”, a afirmat seful statului.

Iohannis a mai spus ca Guvernul va lua toate masurile pentru a asigura securitatea alimentara a cetatenilor.

Preturile se pot plafona

”Se pot plafona preturile la medicamente, alimente, servicii de utilitate publica. Am adaugat o mentiune speciala daca se va constatata o scadere a preturilor pe pietele regionale. Guvernul va lua masuri pentru ca scaderile sa se reflecte in pretul consumatorilor”, completeaza presedintele.

Citeste si articolul :   Adevarul despre tratamentul care l-a salvat pe Alexandre Eram, sotul Andreei Esca.

Presedintele tarii a mai afirmat ca in justitie, activitatea de judecata continua in cazurile de urgenta deosebita.

”Fiecare suntem datori sa punem umarul la trecerea peste aceasta grea incercare. Sunt masuri care ne afecteaza temporar o parte din drepturi si libertati, dar care salveaza vieti”, spune Iohannis.

Apel catre romanii care nu respecta carantina

”Fac apel la cei care cred ca lucrurile nu sunt atat de grave: nu pacaliti institutiile statului, va pacaliti singuri, va puneti in pericol parintii. Orice pas dincolo de liniile trasate de recomandari poate insemna imbolnavirea dumneavoastra si a celor dragi. Fiti responsabili si solidari. 346 de oameni au pierdut batalia cu acest virus nemilos, durere, neputinta, un gol imens in familiile lor. Le transmit condoleante famiilor”, a completat presedintele.

”Daca restrictiile sunt respectate de fiecare dintre noi, putem salva vieti. Criza nu poate fi depasita decat impreuna”, a mai declarat seful statului.

Mesaj pentru medici

Articolul continuă după reclame

Klaus Iohannis le-a multumit medicilor pentru munca depusa. ”Ma adresez in mod special medicilor si personalului medical. Multumesc fiecaruia dintre voi pentru munca extrem de grea depusa. Toti avem nevoie de profesionalismul si dedicarea dumneavoastra”, le-a transmis presedintele.

Masuri pentru sustinerea economiei

Presedintele a precizat ca restrictiile impuse de stare de urgenta au afectat economia si ca Guvernul va adopta masuri de sprijin.

”Inevitabil, restrictiile severe au afectat sectoare economice intregi. Guvernul a adoptat deja un set de masuri de sprijin, care e doar o componenta a strategiei guvernamentale de reconstructie dupa depasirea crizei. Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proceselor de infrastructura, continuarea digitalizarii, reconversie profesionala. Guvernul va pregati aceste masuri. Orice criza aduce cu sine si oportunitati. Vom avea sansa de a fi mai buni in ceea ce facem, de a fi empatici, solidari. Doar uniti putem trece cu bine peste aceasta perioada dificila. Va doresc multa sanatate”, a incheiat Klaus Iohannis.

Citeste si articolul :   Catolicii celebreaza Duminica Floriilor. Ce semnificatie are aceasta sarbatoare

Inca de pe 6 aprilie, seful statului a anuntat ca “va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta”.

“Tragand linie si adunand, am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. In acest fel, am solicitat Guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in acest decret. In cursul acestei saptamani vom elabora textul decretului si la inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenta cu inca o luna de zile”, a afirmat saptamana trecuta Iohannis.

El sublinia ca “aceasta perioada este absolut necesara pentru a tine evolutia epidemiei sub control”.

Joia trecuta, in sedinta de Guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut ministrilor sa ii prezinte propunerile finale de masuri aferente domeniului pe care il coordoneaza in vederea inaintarii acestora sefului statului pentru a fi introduse in noul decret prin care se va prelungi starea de urgenta, conform agerpres.ro.

“Le solicit ministrilor sa transmita propunerile finale de masuri pentru decretul pe care il va emite presedintele Romaniei de prelungire a starii de urgenta, evident, daca considera ca este necesara includerea unor masuri suplimentare. Stiu ca deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astazi (9 aprilie – n.r.) sa transmiteti propunerile finale pe fiecare minister, astfel incat presedintele sa aiba la dispozitie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, va solicit sa mi le transmiteti si mie pentru a le da ok-ul final”, le-a spus Orban membrilor Cabinetului.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan, prima declaratie despre impartirea averii pe care a strans-o alaturi de Laurentiu Reghecampf: "Credeti ca Reghecampf ne-ar lasa vreodata pe strazi?"

Dupa emiterea decretului, acesta ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului.

Primul decret pentru instituirea starii de urgenta timp de 30 de zile a fost emis pe 16 martie. El a fost supus votului Parlamentului pe data de 19 martie, precizeaza stirilekanald.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.