Saptamana Mare este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Fiecare zi are a o semnificatie anume, dupa cum urmeaza.
Luni, in prima zi din Saptamana Mare, are loc o denie speciala, destinata povestirilor despre Iosif cel preafrumos, patriarhul Vechiului Testament, care a vorbit despre venirea lui Isus.
Martea Mare este dedicata pildei celor 10 fecioare. Pilda celor 10 fecioare prezinta 10 fecioare: 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta. Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui.
In Miercurea Mare se savarseste Taina Sfantului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir in locuinta lui Simeon Leprosul din Betania. Tot in aceasta sfanta zi Iuda a decis sa-l vanda pe Iisus pe 30 de arginti.
Publicitate
In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.
In Vinerea Mare Iisus Hristos a fost condamnat, biciuit si in final rastingnit pe cruce. Iata ca sosise ziua pentru care Mesia fusese trimis in lume, ziua in care el avea sa isi dea sufletul in mainile Tatalui pentru mantuirea omenirii.
Sambata Mare este o zi de mare tristete caci Mantuitorul Iisus Hristos este in mormant, dar si o zi de bucurie, in care ne pastram in suflet speranta ca Fiul Lui Dumnezeu va invia si ne va mantui de pacate.
Duminica Pastelui este dedicata meselor in familie, unde oamenii ciocnesc ouale rosii si se bucura alaturi de cei dragi de masa imbelsugata. incepand de acum si pana la inaltare, oamenii se saluta folosind replicile „Hristos a inviat” si „Adevarat a inviat”, potrivit huff.ro.
Publicitate