Raed Arafat: Varful epidemiei de COVID-19 este asteptat in Romania in perioada 22-26 aprilie

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, declara ca exista analize care arata ca varful epidemiei de COVID-19 este asteptat in Romania in perioada 22-26 aprilie, insa aceste date se pot modifica. Arafat sustine ca masurile de preventie vor trebui mentinute si dupa ce varful epidemiologic va fi atins.

„Sunt doua aspecte: (…) exista o analiza care arata ca va fi cel mai probabil atins varful chiar in perioada 22-26 aprilie, dar acest lucru poate sa se schimbe si poate sa se duca mai incolo, depinde de mai multe aspecte. La acest mmoment varful este prevazut catre sfarsitul lunii aprilie, probabil inceputul lunii mai, dar aceste date pot sa se schimbe in final” a afirmat Raed Arafat dumnica seara, intr-o interventie la Antena 3.

Arafat mai spune ca vor fi necesare masurile de preventie si dupa atingerea varfului epidemiologic.

„Ideea starii de urgenta este ca nu poti sa iei anumite masuri. Limitarea libertatilor fundamentale se poate face numai in cadrul starii de urgenta, iar carantinarea unei persoane, cand o faci in masa (…) aici in mod normal aceasta decizie este corelata de prezenta starii de urgenta” a mai spus acesta.

In ceea ce priveste situatia personalului medical infectat, seful DSU sustine ca aceasta este similara cu alte tari,

Citeste si articolul :   Lucian Mindruta, mesaj pentru Tzanca Uraganul: ”Faceti dom'le o manea despre..."

„In fiecare tara a aparut personal medical infectat, este inevitabil. Problema noastra este procedura de izolare a personalului medical care este negativ, vom analiza aceasta situatie la inceputul saptamanii viitoare, sa vedem care e procedura pe care sa o urmam sa nu pierdem din ce in ce mai mult personal sanatos doar prin izolare. In acelasi timp, personalul medical, daca este orice suspiciune, acest personal este imbracat, daca are masca, are tot, sansa sa se transmita este foarte mica” a adaugat Raed Arafat, potrivit stirilekanald.ro

El a mentionat ca se fac in continuare demersuri pentru achizitia de noi ventilatoare si ca exista din partea furnizorilor promisiunea ca acestea vor fi livrate rapid.

Autor