Martea Mare 2020 – Saptamana patimilor. Ce nu trebuie sa faci

Am intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. Ce se face si ce nu in Martea Mare.

Martea Mare 2020 – Saptamana patimilor. Interzis astazi

Publicitate

A doua zi din Saptamana Mare se mai numeste Martea Seaca. In aceasta zi barbatii trebuie sa isi termine toate muncile campului, apoi sa isi ajute nevestele in gospodarie. Nu se mananca mancaruri care contin otet.

In timpul celei de-a doua zi din aceasta saptamana se poate aspira, da cu matura, se spala geamuri si se fac treburile grele din curte si gradina. Aceasta zi este ultima zi in care barbatii mai pot lucra la camp sau in care se mai poate spala si calca.

Publicitate

Nu trebuie sa te speli pe cap, caci pierzi din sanatatea parului.

Din aceasta zi incolo barbatii trebuie sa stea in casa si sa isi ajute sotiile. Femeile din cele mai multe zone rurale obisnuiesc sa dea de pomana in aceasta zi Pasca ramasa de la Paste si vin rosu.

Citeste si articolul :   Cea mai buna definitie a frumusetii

Marti din Saptamana Mare va avea loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet care este sfintit in timpul Liturghiei Sfantului Vasile. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa reguli speciale.

Dupa ce va fi sfaramat, acesta este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din interiorul Altarului. Agnetul este folosit in timpul intregului an pentru a impartasi bolnavii sau a celor care nu pot ajunge la slujba din motive intemeiate. Mai mult, exista superstitia conform careia in Martea Mare, toti trebuie sa ne spalam ritualic pentru a seca bolile.

Dupa aceasta zi, gospodinele nu au voie sa mai spele si sa calce in zilele urmatoare.

Martea Mare. Predica ortodoxa din Martea Mare le aminteste credinciosilor ca trebuie sa se intareasca in post, sa nu cedeze lenei si adormirii sufletesti, sa pastreze trezvia duhovniceasca. Cuvinte esentiale care se canta in biserica in Martea Mare, potrivit Triodului:

– Sa lepadam lenea departe de noi si sa intampinam pe Hristos, Mirele cel fara de moarte, cu faclii luminoase si cu cantari

Citeste si articolul :   Mesaj sfasietor transmis de mama concurentului „Romanii au talent”, care si-a luat viata

– Sa avem din destul in vasele sufletului nostru untdelemn de impartasire

– Zis-ai ucenicilor, Bunule, privegheati ca nu stiti ceasul in care va veni Domnul…

– De lenea sufletului meu dormitand eu, Mire-Hristoase, n-am agonisit candela aprinsa din virtuti si m-am asemanat fecioarelor neintelepte, trandavind in vremea lucrarii…

– Stapane, scutura somnul meu cel intunecat, scoala-ma si ma primeste in camara ta, impreuna cu fecioarele cele intelepte, unde este glasul cel curat al celor ce praznuiesc si canta neincetat Doamne, slava Tie!

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.