Pot merge la parinti sa le duc produse pentru masa de Paste? Pot sa merg sa-mi cumpar carne de miel? Pot participa la slujba de Inviere la biserica? Pot merge la cimitir in aceasta perioada? Pot sa scot copii afara la plimbare? Raspunsul oficial al Politiei la 20 de intrebari referitoare la ordonantele militare

Avand in vedere ca la nivelul Grupului de Comunicare Strategica au fost primite alte intrebari referitoare la situatii punctuale privind respectarea masurilor de distantare sociala, dar si pentru a veni in intampinarea situatiilor legate de sarbatorile pascale in contextul din acest an, va punem la dispozitie un update la materialul prezentat initial.❗️

🔴1. Intrebare: Pot sa merg sa-mi cumpar carne de miel de la agentul economic autorizat de unde imi cumparam in fiecare an? Ce trec pe declaratie ?

Raspuns: Da, dar trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 2 (asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor).

De asemenea, va recomandam sa mergeti singur, nu cu mai multi membri ai familiei si sa va asigurati ca agentul economic este autorizat si respecta toate conditiile igienico-sanitare impuse de institutiile cu atributii in domeniu. Nu uitati sa cereti documentele de provenienta, bon fiscal, chitanta sau factura.

Publicitate

🔴2. Intrebare: Poate persoana de la care cumpar, in fiecare an, carne de miel sa vina sa mi-o aduca acasa?
Raspuns: Da, poate veni, dar trebuie sa detina asupra sa documentele necesare conform ordonantelor militare si documentele de provenienta ale produselor si sa poata emite bon fiscal, chitanta sau factura.

🔴3. Intrebare: Mai vin comerciantii cu turmele de miei la intrarea in oras?
Raspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.

🔴4. Intrebare: Pot merge la parinti sa le duc produse pentru masa de Paste?

Raspuns: Desigur. Conform ordonantei militare trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate si declaratia pe propria raspundere, in care bifati punctul 4, motive justificate, precum asistenta persoanelor varstnice, bolnave. De asemenea, recomandam evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

🔴5. Intrebare: Pot sa imi si vizitez parintii si sa iau masa cu ei de Paste?

Raspuns: Prin Ordonantele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie in ziua de Paste, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. In acelasi timp, se recomanda, pe cat posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane in varsta. Va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adica nu prezinta simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

🔴6. Intrebare: Pot participa la slujba de Inviere la biserica?

Raspuns: Anul acesta slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor, fiind transmise in mediul online si pe canale TV. Patriarhia Romana a dat publicitatii o serie de recomandari pe care le regasiti la urmatorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-d…/

🔴7. Intrebare: Pot merge la cimitir in aceasta perioada, pentru efectuarea ritualurilor crestine?

Raspuns: Aceste situatii sunt reglementate prin ordonante militare care permit doar slujbele de inmormantare/cununie/botez desfasurate cu un numar redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementata si nici nu poate fi considerata o urgenta.

Citeste si articolul :   Un nou bilant ingrijorator. Autoritatile au facut anuntul

🔴8. Intrebare: Pot sa scot copii afara la plimbare?

Raspuns: Da, in conditiile art.1 lit. d) din Ordonanta militara nr. 3 unde se prevede ca se pot efectua deplasari scurte, in apropierea locuintei, legate de activitatea fizica individuala. Nu veti merge insa in parcuri sau locuri de joaca, unde exista riscuri mai mari de a fi preluat virusul si nu este permisa deplasarea in spatiul public, pietonal, in grupuri mai mari de trei persoane. Iesirea copilului minor se va face intotdeauna cu insotirea persoanei adulte care il are in ingrijire.

🔴9. Intrebare:Pot merge la pescuit?

Raspuns: In cazul pescuitului sportiv, chiar daca acest tip de activitate se practica in general in mod independent si nu in grup, nu este prevazuta ca o deplasare cu caracter justificat sau legata de activitatea fizica individuala.

Pot exista situatii cand locul de pescuit se afla in proximitatea locuintei (exemplu: locuinta se afla pe malul unui lac) situatie in care, se poate indeplini cerinta prevazuta de articolul 1 litera e), din Ordonanta militara numarul 3, respectiv sunt permise deplasarile scurte, in apropierea locuintei, pentru activitate fizica individuala.

Prin ordonanta militara numarul 8 este reglementat si permis pescuitul comercial, nu si cel sportiv sau de agrement.

Aceste activitati trebuie desfasurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative in domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibitie pentru anumite specii.

🔴10. Intrebare: Cum se pot deplasa persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca?

Raspuns: Completarea unei declaratii pe proprie raspundere este o conditie obligatorie pentru deplasarea in afara locuintei, cu exceptia situatiilor cand deplasarea se face catre/la locul de munca. Persoanele care nu pot completa aceasta declaratie vor trebui sa apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autoritati locale, prin serviciile de asistenta sociala.

🔴11. Intrebare: Am stat 14 zile in autoizolare la domiciliu, fiind decizia mea sa ma protejez. Pot sa ies acum din casa?

Raspuns: Daca nu este vorba de o masura de izolare impusa de autoritati, puteti sa iesiti din locuinta oricand atunci cand sunteti in vreuna din situatiile prevazute de din Ordonanta militara nr. 3 si 4. Daca masura a fost impusa de autoritati va trebui sa anuntati DSP ca ati finalizat perioada de izolare pentru a sti care este conduita de urmat.

🔴12. Intrebare: Pot sa ma duc cu masina la service-ul auto?

Raspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese si a reprezentantelor auto sau a altor institutii de profil nu este interzisa prin nicio Ordonanta Militara, exceptie facand cele care isi desfasoara activitatea in marile centre comerciale.

In cazul in care autoturismul prezinta o defectiune care nu permite folosirea lui in conditii de siguranta, persoana care se deplaseaza la service/magazin de piese auto/reprezentanta sau alte unitati de profil poate face acest lucru completand declaratia pe propria raspundere, punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

Articolul continuă după reclame

In cazul achizitionarii unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie sa aiba si un document doveditor al tranzactiei (factura, procura, contract etc.)

Citeste si articolul :   Traian Basescu: "Trebuie pregatite 20-30.000 de locuri in hoteluri, in care sa se intre direct in carantina indiferent ca vii din zona rosie sau din zona galbena din tari precum Italia, Spania, Franta, Regatul Unit, Olanda. Masurile sunt mult prea slabe fata de gravitatea situatiei"

🔴13. Intrebare: Pot merge la spalatoria auto sa imi spal masina?

Raspuns: Da, sunt permise deplasarile la spalatoriile auto pentru curatarea masinilor, atunci cand acest lucru este necesar, dar cu respectarea stricta a prevederilor ordonantelor militare. Deplasarea se poate face completand declaratia pe proprie raspundere la punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat.

🔴14. Intrebare: Avem voie sa iesim dupa ora 22.00 in proximitatea casei, in cazul in care avem o biserica in apropiere?

Raspuns: Puteti iesi in proximitatea casei, in afara curtii, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Romana colaboreaza in acest an, puteti ramane in proximitatea casei pentru a asculta slujba, insa nu va puteti deplasa spre biserica, indiferent cat de aproape este situata de casa si nu este permisa formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

In cazul in care locuiti la bloc, puteti iesi din casa, de asemenea, pentru a primi lumina adusa de voluntarii BOR, dar este esential sa respectati regulile de distantare sociala, sa nu aglomerati casa scarii imobilului si sa nu formati grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-d…/).

🔴15. Intrebare: Putem sa ascultam slujba din strada?

Raspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare in afara locuintei, iar ramanerea in strada a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la incalcarea prevederilor Ordonantelor Militare numarul 2 si 4.

🔴16. Intrebare: Este permisa organizarea de petreceri (in familie) in curtea casei proprii, in noaptea de Inviere sau in Duminica Pastelui?

Raspuns: Daca prin petrecere se intelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc in mod normal acolo, fara invitarea altor persoane/rude, da, este permisa. Insa, trebuie respectate prevederile legale in privinta pastrarii orelor de odihna si fara sa fie perturbata linistea publica.

🔴17. Intrebare: Se poate asista/asculta slujba de Inviere, din fata bisericii, din masina proprie, fara sa se ia contactul cu exteriorul?

Raspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care sa poata fi permisa deplasarea cu declaratia pe propria raspundere.

🔴18. Intentionam sa plecam la casa batraneasca unde avem o plantatie proprie de pomi fructiferi pentru a face taierile si stropirea de primavara. Casa se afla la 500 km de Bucuresti. Trebuie sa plecam si eu si sotul si automat si copii (minori amandoi). Ce trebuie sa bifam pe Declaratie pentru a nu avea probleme? Exista vreo restrictie a deplasarii?

Raspuns: Conform Ordonantelor Militare nr. 3 si nr. 4 este permisa deplasarea persoanelor, fara a fi specificata o distanta anume, pentru activitati agricole. Aceasta exceptie a fost introdusa, in principal, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si al persoanelor care obtin din activitatile agricole unicul sau principalul venit si nu pentru a fi folosita ca pretext pentru a efectua deplasari de catre orice persoana care are in proprietate un teren. Reamintim ca nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare se sanctioneaza contraventional.

Masura de a interzice deplasarile care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusa pentru a preveni raspandirea infectiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

Citeste si articolul :   Maria Dragomiroiu spune ce pensie are, dupa 40 de ani de munca. Toti cred ca e o gluma

🔴19. Eu si prietenul meu locuim in Bucuresti si intentionam sa ne deplasam la Campulung, unde sunt parintii mei, pentru a le duce alimente si pentru a sta cu ei in aceasta perioada, caci au 65 de ani – tata, iar mama 63. Daca tot avem posibilitatea de a-i ajuta (lucram de acasa), ne-am gandit ca este bine sa o facem, pentru ca ei sa nu mai iasa din casa, expunandu-se astfel riscului de imbolnavire. In plus, ar fi mai bine si pentru noi sa ne retragem acolo, caci am avea conditii mai bune (curte, aer curat).

Raspuns: In conformitate cu Ordonantele Militare nr. 3 si nr. 4, este permisa deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, care nu se pot aproviziona sau gospodari singure.

Insa, desi suntem convinsi ca ar fi mai confortabil pentru dumneavoastra sa locuiti alaturi de parinti, la curte, va reamintim ca persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adica pot sa nu prezinte simptome, insa pot transmite virusul foarte usor, iar persoanele in varsta reprezinta o categorie vulnerabila, cu risc crescut de deces.

🔴20. Din cauza ordonantelor militare toate spitalele se ocupa in momentul actual doar de oamenii infectati cu Coronavirus. Intrebarea mea este cand anume se vor putea ocupa din nou cadrele medicale de ceilalti pacienti care au nevoie urgenta de operatii, de tratamente oncologice?

Raspuns: Departamentul pentru Situatii de Urgenta a dat publicitatii miercuri, 8 aprilie a.c., o serie de clarificari cu privire la aplicarea ordinului privind suspendarea interventiilor chirurgicale, precum si a altor tratamente si investigatii chirurgicale, explicand foarte clar ca interdictiile nu sunt aplicabile in mod absolut si automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care sa justifice:

– necesitatea internarii pacientilor, pentru asistenta spitaliceasca acordata in spitalele publice si private sau
– necesitatea realizarii consultatiilor sau a tratamentelor in ambulatoriu, in unitatile publice sau private care acorda asistenta medicala ambulatorie.

Spre exemplu, interdictiile nu se aplica pacientelor insarcinate sau persoanelor care necesita tratament oncologic si care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare si investigatii, si care beneficiaza in continuare de asistenta medicala, indiferent de sistemul public sau privat ales.
In concluzie, se suspenda doar acele activitati medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii si care pot fi reprogramate. Decizia amanarii este luata pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat in spital sau consultat in ambulatoriu va trebui sa existe o documentatie medicala care sa justifice, in mod obiectiv, necesitatea realizarii actului medical, atat in cadrul unitatilor spitalicesti cu internare. cat si in cazul structurilor ambulatorii.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.