Petre Ciuvat, medic ATI in prima linie la 80 de ani: Cum sa-ti fie teama de o boala?

Peste doua luni Petre Ciuvat va implini 80 de ani. Este medic de aproape sase decenii, ultimii sase petrecuti in sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Orasenesc din Rovinari. Ca sa fie cat mai aproape de pacienti, acum a decis sa doarma in spital si nu are de gand sa faca vreun pas inapoi.

”E aproape prima casa as putea spune. Sunt foarte fericit ca imi pot practica profesia si dupa varsta de pensionare”, spune Petre Ciuvat.

”Toata lumea imi spune ca sunt nemaipomenit, nemaivazut. In anul VI, eram si student la Medicina Generala si eram si intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de cand eu fac profesia de anestezie, terapie intensiva”, mai spune medicul.

Desi face parte din cea mai vulnerabila categorie de varsta in fata noului coronavirus, medicul Ciuvat nu are de gand sa renunte sa profeseze.

Publicitate

”Lucrul acesta e deosebit de grav intr-un fel. Molima asta se raspandeste cu o viteza deosebita si oamenii sunt in fata unei situatii absolut noi. Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol daca stii cum sa te protejezi.

Nu mi-e teama, nu mi-e teama absolut deloc si nu ii inteleg pe cei carora le e teama. Cand faci medicina, o faci ca sa rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum sa-ti fie teama de o boala? Pentru asta ai invatat, sa o combati”, a mai spus Petre Ciuvat, potrivit Observator.

Citeste si articolul :   Cum va arata munca la birou dupa relaxarea restrictiilor: un program mai flexibil

Pentru ca pune viata bolnavilor pe primul loc, medicul a decis sa ramana in izolare la spital, alaturi de cei care au cea mai mare nevoie de el.

”Sunt in spital aproape zi si noapte, cand este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucreaza in UPU si sunt de garda, daca au un caz in care au nevoie de mine, sa nu ezite sa ma cheme la orice ora”, mai spune Petre Ciuvat.

Medicul si-a propus sa iasa la pensie abia dupa ce Romania si lumea intreaga vor invinge pandemia, scrie bzi.ro

Urmariti interviul mai jos

-Nu va este teama de perioada care va urma?

Medic – Deloc, absolut deloc.

Publicitate

-Petreceti mult timp aici in spital si chiar alegeti sa ramaneti aici sa dormiti?

Medic -Mai merg si acasa de 2, 3 ori pe saptamana, dar in rest raman aici. Cand este nevoie de mine sunt prezent.

– Cand veti avea in grija si pacienti cu Covid-19, aveti vreo temere?

Citeste si articolul :   Cum arata acum fiul Madalinei Manole. Cand a aflat, de fapt, ca mama lui si-a luat viata si ce reactie a avut

Medic -Nu, nu am niciuna. Absolut niciuna. Eu nu-i inteleg pe cei carora le e frica, cei care se retrag.

-Ce sfat ati avea dvs pentru medicii din tara si mai ales pentru colegii care aleg sa paraseasca acest razboi?

Medic -Sa fie curajosi, sa-si vada de treaba lor, sa se protejeze si nu se intampla nimic.

-Nu v-ati gandit nicio clipa sa renuntati?

Medic -Nu, niciodata. Ar fi cel mai greu pentru mine sa pot renunta, sa incerc sa renunt.

Populatia trebuie sa se protejeze, sa fie disciplinata. Cel mai important lucru este stapanirea de sine, disciplina si increderea. Increderea ca totul se va rezolva. Sigur, sa stea in casa, nu e greu sa stai in casa.

-In experienta dvs de medic a fost un caz care v-a marcat?

Medic -Foarte multe cazuri te marcheaza in profesia asta. Ai de a face cu o multitudine de situtii. De ce mi-a placut profesia ca aici lucrezi cu functiile vitale ale omului: intervii pe respiratie, intervii pe cord, pe functia circulatorie si e o mare satisfactie cand rezolvi lucru care uneori sunt de nerezolvat.

-Va spun pacientii ceva in ultimele lor clipe de viata la ATI?

Citeste si articolul :   Iohannis este asteptat sa emita decretul de prelungire a starii de urgenta cu inca 30 de zile

Medic – Da, sunt lucruri care te emotioneaza: Doctore, salveaza-ma, am copii acasa. De obicei, lucrurile astea te marcheaza.

-Dvs ati mai trecut prin situatii de genul, prin epidemii de genul acesta?

Medic -Chiar de acest gen, nu. De epidemii de felul acesta.

-Si cu toatea astea ati ales sa luptati si o veti face in continuare aici la spital.

Medic -Da, sigur, cum sa nu. Cu multa daruire chiar, scrie romaniatv.net

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.