Dr. Mihaela Balgradean: Vitamina esentiala pentru organism in perioada izolarii

Copiii si adolescentii trebuie ajutati cu suplimente de vitamina D3, in aceasta perioada. Nu doar lipsa expunerii la soare este daunatoare, ci si sendetarismul.

Fara activitati fizice, resursele tanarului organism se diminueaza rapid. In copilarie si adolescenta, vitamina D joaca un rol similar hormonilor. Participa la formarea fiecarui organ.

Mihaela Balgradean, medic pediatru: ″In ceea ce priveste copilul mic, si am refer la sugari, aceasta doza trebuie sa fie de 500 de unitati pe zi, administrate sub forma de picaturi. Pentru copiii mai mari care depasesc varsta de 4 ani si care pot sa inghita deja mici drajeuri, care contin vitamina D in aceeasi doza. Nu trebuie sa uitam copilul mare si adolescentul, care in procesul fiziologic al cresterii, au nevoie de doza importanta de vitamin D3. Ei trebuie sa primeasca 1000 de unitati pe zi, sigur tot sub forma de drajeuri.”

Vitamina D nu intra doar in structura sistemului osos, ci in dezvolarea normala a fiecarui muschi. Iar aici, ne referim inclusiv la muschii care formeaza organe – spre exemplu inima. Si vasele de sange sunt, de asemenea, structuri similare, sustinute de aceasta substanta. La copii si adolescenti, vitamina D participa formarea fiecarui organ si sistem.

Publicitate

Privati de ea si sedentari – asa cum riscam sa petrecem toata aceasta perioada a izolarii – subrezim sistemul imunitar.

Mihaela Balgradean: “Lipsa de miscare favorizeaza faptul ca organismal nu reactioneza la acest stimul mai ales cand este vb despre o infectie, si lipsa de miscare in cazul copilului care are nevoie de cel putin o ora de miscare in aer liber, mai ales acum cand se apropie sezonul cald si insorit, conduce la posibilitatea aparitiei severitatii unor infectii, mai ales in cond in care discutam despre aceasta pandemie, care din fericire nu s-a apropiat inca de copii.”

O mie de unitati de vitamina D zilnic trebuie sa consume si adolescentul, si adultul si varstnicul. Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus clar ca un copil, indiferent de varsta, are nevoie de 60 de minute de miscare, chiar daca e inchis in casa. Poate sari coarda, poate face exercitii fizice, poate dansa.

Aceeasi combinatie de factori are impact direct asupra urechii interne si, implicit, a echilibrului.

Citeste si articolul :   Ce tari isi deschid granitele pentru turisti. Unde iti poti petrece concediul

De asemenea, ametelile se trateaza tot cu ajutorul vitaminei D. Dar si prin miscari mecanice de repozitionare a otolitilor, precizeaza stirileprotv.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.