Ce inseamna prelungirea starii de urgenta! Vor fi restranse drepturi precum: libera circulatie, dreptul la viata privata sau libertatea economica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca starea de urgenta se va prelungi cu inca o luna de zile. In acest sens, presedintele Romania a spus ca textul decretului va fi elaborat in aceasta saptamana, iar saptamana viitoare va decreta starea de urgenta pentru inca o luna.

Ce inseamna prelungirea starii de urgenta!

Starea de urgenta pe teritoriul Romaniei a fost decretata pe teritoriul Romaniei la data de 16 martie 2020, pe o perioada de 30 de zile si care trebuia sa se incheie pe 14 aprilie. Insa, aceasta perioada va fi prelungita pana la jumatatea lunii mai.

In decretul de pe 16 martie se arata ca pentru prevenirea raspandirii coronavirusului este restrans exercitiul unor drepturi precum: libera circulatie, dreptul la viata intima, familiala si privata, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la invatatura, libertatea intrunirilor, dreptul de proprietate privata, dreptul la greva, libertatea economica, conform presidency.ro.

Publicitate

Cand se aplica starea de urgenta? “Cand exista pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala sau functionarea democratiei constitutionale”

Citeste si articolul :   Un medic propune o procedura care POATE INLOCUI testarea in masa pentru coronavirus

Starea de urgenta este o masura exceptionala ce poate fi luata de Presedintele Romaniei, cu acordul Parlamentului. In functie de evolutia situatiilor de pericol, Presedintele poate prelungi durata starii instituite, se arata in Legea 453 din 1 noiembrie 2004 care reglementeaza starea de urgenta.

Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta arata ca “Starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica aplicabile pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale in doua situatii diferite: atunci cand exista pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala sau functionarea democratiei constitutionale sau in cazul unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor unor dezastre”

In art. 93 din Constitutie se arata ca Presedintele Romaniei poate institui, ca masura exceptionala, starea de urgenta in intreaga tara sau in unele unitati administrativ-teritoriale. Presedintele trebuie sa solicite Parlamentului incuviintarea instituirii starii de urgenta, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. In cazul in care Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora.

Citeste si articolul :   Gabriela Firea, veste buna: "Se refera la toti copiii Romaniei"

Prelungirile starii de urgenta se fac pe perioade succesive de cate 30 de zile!
Articolul 15 din Legea 453/2004 indica faptul ca Presedintele poate prelungi durata starii de urgenta deja instituite si poate extinde sau restrange aria de aplicare a acesteia, in functie de evolutia situatiilor de pericol. Prelungirea starii de urgenta se face, la fel ca si instituirea masurii, cu acordul Parlamentului. Prelungirile se fac pe perioade succesive de cate 30 de zile.

Conform art. 3 din Legea 453/2004, starea de urgenta poate fi instituita si mentinuta numai in masura ceruta de situatiile care le determina si cu respectarea obligatiilor asumate de Romania potrivit dreptului international.

In cazul inlaturarii situatiilor de pericol inainte de expirarea termenului stabilit prin decret prezidential, incetarea aplicarii masurii exceptionale se dispune tot prin decret, cu incuviintarea prealalbila a Parlamentului, se arata in articolul 16 din Legea 453/2004, potrivit fanatik.ro.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.