Andrei Rogoz, medic specialist boli infectioase la Spitalul Sanador din Capitala, ne spune care va fi punctul culminant al epidemiei de coronavirus. Tot el ne vorbeste despre demisiile personalului medical din tara, despre cat de pregatita este Romania pentru aceasta situatie si ne da cateva sfaturi importante de preventie impotriva COVID-19.
-Daca ar fi sa descrieti in 3 cuvinte situatia Romaniei acum, in contextul epidemiei de Coronavirus care ar fi?
Incertitudine, incoerenta, improvizatie.
-Ca medic, ce mesaj le-ati transmite medicilor si personalului medical din tara care isi dau demisia, in aceste conditii?
Publicitate
Pentru mine, sunt greu de judecat in bloc: unii dintre ei pot avea boli cronice sau alte suferinte pentru care o infectie cu noul coronavirus ar reprezenta un risc enorm de a-si pierde viata. In conditiile astea, din punct de vedere legal consider ca ar putea fi exceptati de la obligatia acordarii asistentei medicale, chiar daca „demisia” nu mi se pare solutia formala recomandata.
In schimb, celor care o fac motivand ca echipamentele de protectie disponibile nu sunt ideale sau, si mai rau, pentru ca se considera nepregatiti (neantrenati) in a utiliza corect aceste echipamente – le-as spune ca ar trebui sa se simta rusinati, dar ca nu e tarziu sa revina asupra deciziei.
-Cand credeti ca va fi punctul critic al epidemiei cu coronavirus in Romania? Si cand estimati ca se va termina acest cosmar pe care il traim cu totii azi?
Ma alatur celor care anticipeaza o evolutie in cel putin 2 valuri, cu un prim platou (mai degraba decat un punct) critic in cca 2-3 saptamani, apoi o acalmie pana in iarna viitoare cand cred ca va fi mult mai greu, suprapunandu-se peste sezonul de gripa (anticipez ca se vor da si atunci „ordonante militare” pentru vaccinarea antigripala, tocmai pentru a reduce aceasta posibila suprapunere).
-In afara de autoizolare, ce mai putem face pentru noi insine pentru a ramane sanatosi si neafectati de boala?
Igiena. Izolarea („distantarea” fizica de alte persoane) va reduce riscul transmiterii de la om la om prin picaturi, secretii si posibil aerosoli . Dar nu va reduce riscul transmiterii prin intermediul suprafetelor contaminate (manerele usilor, butoanele lifturilor, ambalajele unor produse cumparate de la magazin) astfel incat igiena mainilor este foarte importanta. Ideal, ar trebui sa aveti acasa ceva similar „circuitelor” din mediul spitalicesc, un traseu planificat de la momentul intrarii pe usa (sa zicem, dupa intoarcerea de la supermarket) care sa ia in calcul spalatul pe maini cat mai repede, inainte de atinge alte obiecte sau persoane, transportul celor cumparate eventual la aer, pe balcon, pentru 1-2 zile, daca nu sunt produse perisabile (timp suficient ca acest virus sa moara pe majoritatea obiectelor); stergerea cu o solutie dezinfectanta a ambalajelor produselor inainte de a le desface sau a le pune in frigider samd.
-Cum ne putem proteja parintii si copiii?
Asigurandu-le nevoile fara sa ii expunem la riscuri. Asta poate insemna limitarea deplasarilor in orice fel de aglomeratie, procurarea celor necesare de catre noi sau alte persoane (firme de curierat) sau aranjamente in cadrul familiei care sa implice o „regrupare” – persoanele care sunt nevoite sa isi continue activitatea profesionala iesind din casa (cu risc mai mare de infectare) sa stea intr-o locatie, cei care pot respecta cu strictete „autoizolarea”, in alta parte.
In plus, pentru copii, atentie sporita la regulile de igiena: e implauzibil si probabil nesanatos) ca ar putea fi tinuti saptamani la rand inchisi in casa, iar o data iesiti afara va fi responsabilitatea noastra sa le urmarim gesturile (ce ating, ce duc la ochi, gura sau nas etc) incat sa le prevenim infectarea.
-Cat de plauzibila este aparitia unui tratament pentru Coronavirus in urmatoarele luni, in opinia dvs.? Exista un medicament specific care sa trateze aceasta boala?
Este foarte probabil ca in urmatoarele luni sa se standardizeze schemele de tratament. Chiar daca nu va exista un tratament miraculos (oricum putine infectii virale beneficiaza de asa ceva, mare parte din „lupta” fiind dusa de resursele propriului organism) macar vom sti care dintre solutiile intuite sau propuse pana acum sunt cu adevarat eficiente si in ce masura.
-Ce se intampla dupa ce o persoana care a luat coronavirus, se vindeca ulterior? Virusul ramane in organism? Il poate da totusi mai departe sau scapa de el definitiv?
Cteste mai multe pe alistmagazine.ro
Publicitate