Noua metoda folosita de romanii care intra in tara pentru a pacali autoritatile. 57.000 au venit din Italia in martie

Apar decesele direct legate de intoarcerea primului val de romani din statele europene grav afectate de noul coronavirus.

Fara simptome si fara sa stie ca sunt contagiosi, oamenii si-au imbolnavit parintii ori bunicii. Autoritatile, inclusiv presedintele Romaniei, le-au transmis celor care vor sa vina in tara de Paste sa se gandeasca de doua ori, inainte sa ia hotararea.

200.000 de romani sunt asteptati in tara, in urmatoarele saptamani.

Din decesele inregistrate pana in acest moment, cel putin 4 au precizata clar ca sursa de infectare rude venite din strainatate.

Publicitate

Ultimul caz, comunicat miercuri seara, o femeie de 61 de ani din Satu Mare. Conform autoritatilor, ar fi putut lua virusul de la fiul venit din Marea Britanie.

Un barbat de 57 de ani din Timis ar fi intrat in contact cu familia venita din Germania, la fel si un barbat de 66 de ani din acelasi judet. Un alt barbat in varsta de 71 de ani a murit dupa ce ar fi intrat in contact cu cineva din familie venit din Austria.

Sunt doar cazurile documentate clar de oficiali.

Citeste si articolul :   Cine a inventat pizza?

Sursa contaminarii pentru alte 17 decese nu este cunoscuta inca.

Chiar si fara simptome, cei infectati cu COVID-19 sunt contagiosi 14 zile, timp in care ar trebui sa stea in carantina sau izolare, precizeaza stirileprotv.ro.

Tot mai multi romani trec granita pe jos

Asa cum se intampla, de fapt, cu toti cei care vin din strainatate. Sau cum ar trebui sa se intample. Din pacate, la Vama Nadlac tot mai multi romani trec granita pe jos. Fortele de ordine nu erau pregatite pentru asa ceva.

Marcel Vela: “E un mod de operare, in sensul in care vin aproape de granita cu Romania prin diferite variante de transport astfel incat sa fie in proximitatea punctului de frontiera. Deci nu vin neaparat din Ungaria? La prezentare au aratat ca vin din Ungaria, dar din analizele noastre sunt si persoane care nu au spus adevarul la venirea in tara.”

Publicitate

Bogdan Despescu: “S-au organizat in acest moment ca toate persoanele care tranziteaza punctele de trecere ale frontierei pe jos sa fie mentinute in punctele de trecere pana se organizeaza preluarea acestora prin mijloace de transport.”

Citeste si articolul :   Un asteroid periculos, trece pe langa Terra pe 29 aprilie

Cert este ca, in ultimele 30 de zile, in tara au intrat aproximativ 250.000 de romani. Cei mai multi dintre ei, 14.000, au ajuns in Bucuresti. In Bihor 11.000 si in Suceava 10.000.

Bogdan Despescu: “Peste 57.000 sunt cetateni care au venit din Italia. Putem spune ca pe locul 2 este Spania, Germania, Franta.”

Peste 200.000 de romani ar putea veni inainte de Paste

Este important sa stiti ca romanilor care vin din Franta sau Elvetia le este permis sa tranziteze Germania catre Austria cu scopul repatrierii intr-un anumit interval orar, la fel si in Austria si in Ungaria. E complicat insa de spus cum vor ajunge pana acolo pentru ca atat in Franta, cat si in Spania si Italia sunt instituite masuri restrictive de circulatie si mai sunt acceptate doar deplasarile absolut necesare.

Asa ca nu este exclusa varianta sa nu fiti lasati sa iesiti din tara, daca autoritatile nu sunt convinse ca motivul este serios.

Si totusi, oficialii se tem de un nou val in aceasta perioada, inaintea Pastelui. Conform estimarilor facute chiar de ministrul sanatatii, in urmatoarea perioada ar putea ajunge in tara alti 200 de mii de romani din diaspora. Si fiecare dintre el ar putea fi purtator al bolii.

Citeste si articolul :   Lumea la un pas sa fie salvata de coronavirus: Producatorul american Gilead are primele semne pozitive in testarea unui vaccin impotriva coronavirusului

Nelu Tataru: “Fiindca ne apropiem de sarbatorile pascale si dincolo de ce avem ca transmisiune directa aici, vom avea si o transmitere adusa de cei de afara. In majoritatea lor venind oarecum din zone care le stim ca sunt cu un potential ridicat, sunt din zonele rosii.”

Klaus Iohannis: “Trebuie sa le spunem cu tristete, dar si cu sinceritate sa nu vina in acest an acasa de sarbatori.”

Chiar daca dorul de cei dragi e mare, cel mai sigur mod de a-i proteja acum este sa stati departe de ei.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.