Un medic roman din Verona explica ce trebuie sa faca Romania ca sa nu ajunga ca Italia. Doctorul Florin Puflea spulbera si mitul pacientilor batrani, care ajung in stare grava.

Un medic roman din Verona explica ce trebuie sa faca Romania ca sa nu ajunga in situatia Italiei si atrage atentia ca sistemul medical de la noi nu va face fata in cazul in care situatia se va inrautati dramatic.

Izolati-va, pastrati distanta de 2 metri fata de ceilalti, folositi chiar si un fular sau o esarfa daca nu aveti masca, atunci cand sunteti in afara casei. Orice bolnav care ajunge in stare grava intr-un spital inseamna o presiune uriasa, pentru ca o armata de oameni trebuie sa se ocupe de el, precizeaza stirileprotv.ro.

Acesta este mesajul unui medic roman de terapie intensiva din Verona, Italia, care s-a izolat de familie de aproape o luna, de cand la spital trateaza pacientii care au coronavirus.

Subliniaza clar ca Romania nu trebuie sa ajunga in situatia Italiei, nici a Spaniei, pentru ca sistemul de la noi nu va face fata, cat timp cele din Vest, mult mai avansate, au mari probleme.

Publicitate

Florin Puflea lucreaza la sectia de ATI a spitalului din Verona. Spune ca Romania trebuie sa invete din experienta si greselile Italiei. In primul rand trebuie educata populatia ce inseamna distantarea sociala.

Florin Puflea: „Cele doua componente pentru infectare sunt timpul – cat timp stai in contact si distanta pe care o pastrezi de persoana respectiva. Daca dumneavoastra iesiti, puteti sa folositi si un fular, pentru ca nu aveti contact direct cu persoane pozitive.”

Interesant este si ca in Italia datele arata ca aproape trei sferturi dintre cei infectati erau asimptomatici si cu forme foarte usoare. Oameni tineri, care circulau si intrau in contact cu multe persoane.

Florin Puflea: „Au fost facute studii epidemiologice si cercetari cu tampoane, facute in anumite localitati si au vazut ca 70% din populatie a fost fara simptome. Daca o persoana pozitiva nu are simptome, se duce la munca etc. De aia este importanta izolarea.”

In spitale, autoritatile trebuie sa creeze circuite pentru folosirea materialelor de protectie din sectii, care niciunde in lume nu vor fi suficiente pentru toate cadrele medicale din spital.

Citeste si articolul :   Ministrul Muncii, noi masuri pentru cei care au nevoie de asistenta sociala

Reporter: Din punct de vedere al echipamentului, toti doctorii au masti?

Florin Puflea: Nu toata lumea foloseste dispozitive de protectie. Folosim protocolul in functie de zona rosie, galbena, verde. Desigur, la UPU, acolo masurile sunt aproape ca la ATI, pentru ca acolo este poarta de intrare a pacientilor care vin la noi. In celalalte sectii se folosesc mastile chirurgicale.

In momentul in care intunbam este o atentie maxima, se face managementul resurselor. Si aici se numara mastile si aici a fost criza. La noi in spital s-a facut un management al materialelor de protectie, s-au stabilit zone. De exemplu, la ATI esti in zona rosie, cu echipament de protectie. Dupa, esti in zona galbena, unde poti sa folosesti o protectie mai lejera. In celalalte zone se folosesc mastile chirurgicale.

Reporter: Acum o luna si jumatate, daca mergeam la dumneavoastra la spital, cum erai primit de catre personal?

Florin Puflea: Atunci in spitalul in care eram eu nu era zona rosie, dar ulterior s-au adoptat aceste masuri. Noi in momentul de fata am trecut de la o activitate de 16 sali de operatie, la 4. Asiguram doar urgentele.

Doctorul roman ne mai spune ca exista circuite separate pentru primirea pacientilor, care sunt triati pana sa ajunga la departamentul de urgente, iar aceasta masura a fost luata, din nefericire, dupa un timp, nu de la inceput.

Florin Puflea: „Consideram orice pacient care intra in spital ca fiind pozitiv. I se impune folosirea unei masti, in asa fel incat atunci cand tuseste sa nu raspandeasca virusul. S-au facut trasee specifice pentru persoane pozitive sau suspecte de a fi pozitive in asa fel incat sa nu se intersecteze de ceilalti. In momentul de fata se vorbeste despre inceperea resterilizarii mastilor, pentru ca nu se gasesc. Trebuie folosit acest management al dispozitivelor.

Adica persoanele care intra in contact cu un pacient pozitiv si trebuie sa faca manevre, gen intubare, sau manevre care il expun foarte mult trebuie sa foloseasca acele dispozitive. In alte sectii daca pacientul nu are simptome, pacientul trebuie sa poarte masca si se pot folosi masuri de protectie inferioare.”

Citeste si articolul :   Premierul Orban, anunt de ULTIMA ORA despre vaccinul care urmeaza sa fie produs la Institutul “Cantacuzino”

Recunoaste si ca in spitalele din Italia, la inceput, medicii au avut impresia ca le lipsesc echipamentele si nu pot fi protejati.

Florin Puflea: „Acelasi lucru s-a intamplat si in Italia, cu un pic de intarziere, pentru ca la inceput pe toate canalele media s-a discutat despre o gripa mai puternica, deci total fals. Nu au fost adoptate masurile de protectie la inceput pentru ca nu a fost o organizare perfecta. De aceea este important ca Romania sa beneficieze de informatiile pe care noi le putem transmite.

Problema cu aceasta infectie este ca sunt in jur de 10% din pacientii pozitivi, fac pneumonie foarte importanta care are nevoie de ATI, ceea ce face ca spitalele sa fie foarte pline si sa nu putem garanta la toata lumea asistenta medicala. Vorbim de sute de oameni. Tratamentul la ATI nu este unul simplu, de aceea noi trebuie sa facem tot cea ce putem sa prevenim. Romania poate sa previna.”

Medicul face o comparatie intre o sectie de terapie intensiva de la noi si una din Italia, net superioara si cu personal mai mult.

Florin Puflea: Avem nevoie de ventilatoare, da, dar avem nevoie si de o asistenta medicala complexa, 24 din 24, care pune o presiune fizica si morala pe personalul medical.

Reporter: Ce inseamna o echipa?

Florin Puflea: Pacientii ajung la noi constienti. Sunt pacienti care te uimesc. Te privesc in ochi si le citesti disperarea pe fata. Sunt pacienti pe care trebuie sa ii intubezi, pacienti care respira greu, care isi iau la revedere prin telefon de la familie. O situatie dificila din punct de vedere moral si profesional pentru noi. Ca sa poti sa il ajuti, pe langa faptul ca trebuie sa folosim o ventilatie protectiva, trebuie sa fie cu fata in jos in pat pentru a putea deschie zonele plamanului, care sunt afectate de infectie. Asta se face la 24 de ore. Vorbim de pacienti care stau intubati 10-15 zile, fiecare reactioneaza in mod diferit.

Citeste si articolul :   Actorul Bogdan Bob Radulescu, reactie dura dupa decesul bebelusului de la Suceava: ”Preotii au scapat nevinovati demult, cand l-au rastignit nevinovat pe Dumnezeu insusi"

Doctorul Florin Puflea spulbera si mitul pacientilor batrani, care ajung in stare grava.

Florin Puflea: „Este total fals, va spun din experienta personala, din spitalul in care lucrez. Si in Elvetia, Spania, Franta. La inceput au fost afectati cei care au fost mai fragili, dar am avut pecienti intubati de 40, 30 de ani. Oricine este predispus la infectie. Am avut pacienti de 19 ani. La Verona, zilele trecute, am avut persoane nascute in 92. Este vorba de un tanar voluntar de 19 ani, care conducea ambulanta. A fost la un spital de langa noi. A intrat in prima linie la inceput si la un moment dat a trecut de la factorul la care ajuta la a fi pacient. A fost intubat, acum este mai bine.”

Are un mesaj pentru colegii medici din tara noastra.

Florin Puflea: „Toti dintre noi nu dorim sa ducem acasa. La mine in spital, multi am ales sa nu ne mai intoarcem acasa. Am mers in diferite locatii, apartamente, pentru a nu duce si a nu pune in pericol copiii si familia. Suntem plecati de trei saptamani, o luna, mergem la serviciu, ne intoarcem. In momentul de fata trebuie sa dam cat mai mult din timpul nostru pentru a ajuta populatia. Dragi Colegi, va inteleg. stiu prin ce treceti. Si noi am trecut printr-o lipsa de materiale, dar in momentul in care incercati si va organizati si cereti autoritatilor sa va sustina, sa va puna la dispozitie materiale de protectie, medicamente si solutii pentru a va face meseria, veti reusi!”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.