Studiu: pierderea gustului si a mirosului sunt printre simptomele cheie ale COVID-19

Pierderea simturilor mirosului si gustului pare a fi cea mai buna metoda de a diagnostica COVID-19, potrivit datelor colectate cu ajutorul unei aplicatii ce urmareste simptomele, dezvoltata de oamenii de stiinta din Marea Britanie si SUA pentru a ajuta la monitorizarea pandemiei, anunta Reuters.

Aproape 60% dintre pacientii care au fost ulterior confirmati ca fiind pozitivi cu COVID-19 au raportat ca si-au pierdut simtul mirosului si gustului, au aratat datele analizate de cercetatori, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testati negativ.

Aceste rezultate, care au fost postate online, pot prezice un diagnostic pozitiv cu COVID-19 mult mai bine decat febra, spun cercetatorii de la King’s College London.

Aplicatia, despre care cercetatorii spun ca ar putea ajuta la incetinirea epidemiei si la identificarea mai rapida a celor cu risc de a contracta boala, poate fi descarcata pe adresa covid.joinzoe.com.

Publicitate

In cazul in care destul de multi oameni din intreaga lume vor furniza propriile simptome, spun oamenii de stiinta, aplicatia ar putea furniza, de asemenea, sistemelor de asistenta medicala informatii importante.

Citeste si articolul :   Criza pandemiei a afectat sanatatea psihica a milioane de oameni

„Acest studiu, bazat pe o aplicatie, este o modalitate de a afla unde sunt punctele fierbinti COVID-19, ce simptome trebuiesc analizate si ar putea fi utilizat ca instrument de planificare pentru carantine si a oferi date in timp real pentru a putea raspune viitoarelor epidemii”, a spus Andrew Chan, profesor de medicina la Harvard Medical School din Statele Unite, unul din conducatorii studiului.

Din 1,5 milioane de utilizatori de aplicatii intre 24 si 29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul aplicatiei. Dintre acestia, 1.702 au raportat, de asemenea, ca au fost testati pentru COVID-19, cu 579 rezultate pozitive si 1.123 rezultate negative.

Folosind toate datele colectate, echipa de cercetare a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinatie de simptome – de la pierderea mirosului si gustului pana la febra, tuse persistenta, oboseala, diaree, durere abdominala si pierderea poftei de mancare – a fost cea mai exacta in predictie.

„In combinatie cu alte simptome, de trei ori mai multe persoane cu pierderi de miros si gust par sa fi contactat COVID-19, conform datelor noastre si, prin urmare, ar trebui sa se auto-izoleze timp de sapte zile pentru a reduce raspandirea bolii”, a spus Tim Spector, participant la studiu.

Citeste si articolul :   Neurochirurgul Vlad Ciurea: "Creierul te apropie de Dumnezeu. Nu mai puteam sa vorbesc”

Trish Greenhalgh, profesor de stiinte la Universitatea Oxford si care nu este implicat in studiu, a declarat ca a fost primul care a demonstrat stiintific si intr-un esantion de populatie mare ca pierderea mirosului este o caracteristica a COVID-19.

Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicatiei si care nu au fost testate pentru COVID-19 si a constatat ca aproape 13% dintre acestea sunt probabil infectate.

Acest lucru ar sugera ca aproximativ 50.000 de persoane din Marea Britanie ar putea avea inca infectii neconfirmate cu COVID-19, a spus Spector.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.