Dr. Mihai Craiu: Motivele pentru care toata lumea ar trebui sa poarte masca in pandemia de coronavirus!

Medicul Mihai Craiu indeamna populatia sa poarte masca si ne spune de ce.

“Cate ceva despre cifre, fizica si riscuri in COVID-19

Intrebarea ultimelor zile a fost CU MASCA SAU FARA MASCA?

Raspunsul diversilor experti, pe care mi l-am insusit cu scepticism si pe care l-am utilizat foarte rar, este ca mastile artizanale sunt inutile si daunatoare.

Publicitate

Articolul de mai jos vine sa DEMONTEZE aceasta eroare grava, generata de presiunea uriasa, pusa pe cei responsabili de aprovizionarea cu masti de protectie. Deoarece specialistii au realizat ca vor disparea complet toate tipurile de masti specializate, mai simple sau mai sofisticate, a aparut recomandarea ce precizeaza ca mastile sunt inutile pentru persoanele obisnuite. Mai ales ca existau numeroase dovezi ca aceste masti obisnuite nu retin aerosolii (particule ce plutesc in aer si au diametru sub 10 microni).

Ce vrem de la o masca? De la una obisnuita, nu de la una profesionala, destinata personalului medical si paramedical din spitale… Vrem sa incetineasca TRANSMITEREA, in populatia generala, a SARS-CoV-2. Alaturi de distantarea sociala, mastile de orice tip, par sa ajute la dezideratul de a “turti” curba de aparitie a cazurilor noi de boala.

CIFRE RELEVANTE

180 km/ora (50 m/sec) – aceasta este viteza particolelor aerosolizate de saliva sau secretii nazale, cand stranutam.

6 metri – aceasta este distanta pe care ar putea sa o parcurga particulele aerosolizate in aer, dupa stranut.

Cu alte cuvinte, daca NU purtati masca deloc (sau o puneti gresit fara sa acopere bine nasul si gura) si sunteti la mai putin de 6 metri de cineva care stranuta si tuseste fara sa respecte eticheta tusei (cu cotul sau batista de unica folosinta) puteti sa va imbolnaviti.

MESAJ DE LUAT ACASA – sanatosi sau nu, atata vreme cat iesiti din casa, ar fi prudent sa stati la distanta de alte persoane si sa purtati masca SI protectie pentru ochi.

Promit sa revin cu detalii.

Aveti grija de voi. Sanatate multa!”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.