Ce salariu avea Nicolae Ceausescu. Ce a facut cand i s-a propus o marire de salariu

Ce salariu avea Nicolae Ceausescu. Petre Gigea, fost ministru de Finante si consilier personal al fostului presedinte, a spus care erau veniturile legale ale lui Nicolae Ceausescu.

„Ceausescu avea 12.000 de lei salariul si 3.000 de lei de indemnizatie de conducere. In total, 15.000. Asta era net ce primea el in plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de presedinte. Si, bineinteles ca, de la el, pornea cate o mie, cate o mie, in jos, functiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la presedintele Romaniei 20.000 de lei. Adica un salt de 5 mii.

Dupa aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 s.a.m.d. Deci toata lumea castiga in functie de presedinte”, a declarat Petre Gigea intr-un interviu.

Ce a facut Ceausescu atunci cand i s-a propus marire de salariu.

”Se uita: «20.000…bani multi, nu se poate.» Dumneavoastra aveti cel mai mic salariu din lume… «Ma, stiu, ma, dar, totusi, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mana pe stilou si zice: «Uite!» Taie 15.000 si trece 16.000 de lei”, a povestit Petre Gigea.

Citeste si articolul :   Curs valutar BNR, joi, 3 decembrie 2020. Ce se intampla astazi cu principalele valute

Ce castig asvea Ceausescu la cursul oficial de schimb din 1989

Salariul oficial al lui Ceausescu era de 18.000 lei (aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989, avand o medie de 14,92 lei, echivalent al salariului mediu din SUA in acea perioada).

Avea Ceusescu conturi in strainatate?

S-a vorbit ca Ceausescu ar fi avut conturi secrete in strainatate, dar nu s-a descoperit nimic. Luxul in care traia era platit din banii publici.

Care erau salriile romanilor pe timpul lui Ceausescu?

Potrivit Biroului International al Muncii, din acea vreme, venitul mediu net pe economie in 1989 era de aproape 3.000 de lei (200 dolari). Cei din constructii castigau cel mai bine.

Conturile lui Ceausescu

Aceasta ipoteza a fost infirmata chiar si de gen. Silvu Predoiu, fost sef al Serviciului de Informatii Externe.

”A fost o ancheta extinsa si a fost reflectata si in presa intr-o perioada. In principiu, eu nu sunt de acord neaparat cu ideea de „conturile lui Ceausescu”. Sunt convins ca nu avea o evidenta „conturile lui”. Daca erau ale lui, ar fi avut o evidenta.

Citeste si articolul :   Ce a facut Nicolae Ceausescu pe timpul pandemiei de gripa din 1971. Cum a gestionat situatia

Nu-mi aduc aminte sa fi fost gasite in cabinetul lui… Unde putea sa tina o evidenta a conturilor Ceausescu? Pentru ca n-a apucat sa-si adune nimic de acolo. Nu cred neaparat ca avea conturi.

Erau niste conturi, aflate la dispozitia unor unitati operative, pentru o serie de activitati. Sa nu uitam ca era perioada cand s-au platit datoriile externe si s-au facut o serie de contracte spectaculoase la timpul respectiv. Nu stiu nimic despre soarta lor. S-au facut niste anchete in serviciu. Una foarte profunda, cred ca la nivelul anilor 2000, care s-a terminat cu niste rapoarte trimise catre Parchet la momentul respectiv”.

Autor