Anuntul ministrului Sanatatii. Ne asteptam ca inca 200.000 de romani sa revina in tara. O noua ordonanta militara urmeaza sa fie publicata curand.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat sambata, ca pana in prezent aproximativ 200.000 de romani s-au intors in tara, iar pana la Paste autoritatile se asteapta la inca 200.000. Romania se pregateste de scenariul 4, iar o noua ordonanta militara urmeaza sa fie publicata curand.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat sambata, in cadrul unui interviu acordat Digi24, ca pana in prezent aproximativ 200.000 de romani s-au intors in tara, iar pana la Paste autoritatile se asteapta la inca 200.000.

De asemenea, Tataru a adaugat ca Romania se pregateste de scenariul 4, iar o noua ordonanta militara urmeaza sa fie publicata curand.

Ministrul a mai spus ca se asteapta ca varful epidemiei din Romania sa aiba loc undeva la jumatatea lunii aprilie, cand numarul infectarilor ar putea atinge 10.000. „Daca avem un varf lin, atunci avem si o cadere mai lina, cu posibilitatea unui varf mai mic in toamna, dar deja suntem imunizati ca si indivizi si atunci el va fi un varf foarte mic, avand in vedere ca poate in sase luni vom avea si acel vaccin. Daca avem un varf foarte ascutit, atunci vom avea si efecte nefaste, cu cazuri critice si cu destul de multe decese” a spus Tataru.

Totodata, ministrul le-a recomandat romanilor care se intorc din strainatate sa respecte indicatiile autoritatilor in ceea ce priveste carantina. „Sunt niste oameni care au venit de frica, dar ajunsi aici braveaza. Sunt niste oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Daca nu-si respecta propria imagine sau propriul corp, sa aiba un respect pentru batranii, pentru copiii si pentru toti cei din jurul lor”, a spus acesta.

Citeste si articolul :   Cine nu ar trebui sa se vaccineze. Avertismentul lui Rafila

Tataru a explicat ca scenariul 4, care urmeaza a fi activat la atingerea pragului de 2.000 de imbolnaviri, implica tratarea cazurilor usoare la domiciliu. Doar cazurile moderat-severe vor fi internate in spitale, iar persoanele aflate in stare critica vor ajunge la Terapie Intensiva. Cele 36 de spitale-suport ar urma sa primeasca si ele pacienti cu Covid-19.

In ceea ce priveste noua ordonanta militara, care este in pregatire, aceasta ar urma sa contina si restrictii pentru cetateni. Nelu Tataru a declarat ca restrictiile nu vor fi neaparat mai mari decat cele aflate deja in vigoare, dar ziua de duminica este decisiva in acest sens. Ministrul a mai spus ca metodologia de testare va fi modificata, pentru a include testarea tuturor celor care prezinta simptome de infectie, nu doar a celor aflati in carantina. Totodata, si personalul medical ar urma sa fie testat.

Tataru a adaugat ca in urmatoarea perioada stocurile de materiale sanitare vor creste, atat prin cresterea importurilor, cat si prin stimularea productiei interne, inclusiv prin redeschiderea Hexi Pharma, care ar putea fi preluata de stat.

Autor