Medicul Sylvia Hoisie, „mama Polidinului“, vorbeste in premiera despre noul coronavirus: „In viata mea nu…

Medicul Sylvia Hoisie (93 de ani) a facut parte din echipa care a inventat Polidinul, produs 100% romanesc la care s-a muncit vreme de sase ani. Specialistul ne povesteste despre agresivitatea virusului care a cuprins intreaga planeta, dar si despre alte epidemii cu care s-a confruntat in copilarie si in vreme de razboi.

Medicul Sylvia Hoisie a cunoscut drama Holocaustului, iar dupa razboi a devenit medic, facand parte din pleiada de specialisti renumiti ai Institutului Cantacuzino din Iasi, o filiala a celui din Bucuresti, condus de bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicina din Iasi si fost elev al celebrului microbiolog Ion Cantacuzino.

Adevarul: Doamna doctor, cum ati ajuns sa lucrati in domeniul Bacteriologiei?

Sylvia Hoisie: In anul 1952, dupa examenul de stat, am fost repartizata de Ministerul Sanatatii la Institutul Cantacuzino, pentru ca specialitatea pe care am absolvit-o la Medicina era Igiena. In timpul facultatii, am lucrat ca interna la spitalele din Iasi, la un spital de medicina interna si la cel de boli contagioase, unde am inceput sa inteleg si sa-mi placa medicina. Totusi, la absolvire, nu am ales Spitalul de boli contagioase, ci laboratorul si asa am ajuns la Institutul Cantacuzino din Iasi, o sectie a celui de la Bucuresti.

Cum de s-a ajuns ca o filiala sa realizeze Polidinul?

In strainatate, in tari precum Franta, Germania, Elvetia, chiar si Polonia, se foloseau preparate imunostimulatoare pentru cresterea imunitatii, pentru ca organismul sa poata lupta impotriva infectiilor bacteriene. Si asa a aparut ideea ca si la noi, la Iasi si Bucuresti, sa se incerce producerea unui asemenea preparat. La Iasi, din colectivul care a inceput cercetarile faceau parte patru persoane, dar la Bucuresti erau mai multi. Eram cu totii foarte tineri, media de varsta fiind in jur de 25-26 de ani, si plini de chef de lucru.

Cat a durat pana cand sa realizati produsul care a revolutionat lumea medicala romaneasca?

Dupa sase ani de munca s-a reusit obtinerea acestui preparat pe care l-am numit Polidin.

Acest medicament-minune, pe care aproape cu totii l-am utilizat in copilarie, nu se mai produce. Credeti ca ar fi folosit Polidinul in epidemia de coronavirus?

Polidinul ar fi putut sa fie un adjuvant intr-un tratament. Polidinul ar ajuta sa creasca rezistenta organismului. Noi recomandam Polidinul, intre altele, in scoli. Se stia ca perioada de gripa apare in toamna si copiii au fost injectati cu Polidin, cu rezultate foarte bune.

Citeste si articolul :   Vitamine: elementele esentiale ale dietei noastre

Ce puteti sa ne spuneti despre virusul care a inspaimantat omenirea?

Acest virus s-ar parea ca este o mutatie foarte agresiva a unui alt virus. Corpul uman nu-l recunoaste si nu poate produce atat de repede anticorpi. Dar, cu timpul, ei se vor produce si insusi omul care se imbolnaveste va putea sa lupte impotriva lui. Virusul acesta este agresiv prin aceea ca are o transmitere rapida.

Credeti ca autoritatile din lumea intreaga au luat masuri cu intarziere?

Autoritatile trebuia sa intervina mai repede. Spre exemplu, Festivalul de la Venetia din Italia s-a inchis foarte tarziu. Lumea nici nu a inteles la inceput despre ce-i vorba. Se credea ca este un fel obisnuit de gripa, putin mai agresiva.

Citeste mai multe pe adevarul.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.