Doctorul Alexandru Rafila: Probabil spre sfarsitul lunii aprilie vom avea mii de cazuri zilnic

Doctorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie, a declarat la Digi24 ca odata cu cresterea capacitatii de testare, numarul infectiilor cu coronavirus va crestere, iar pana la finalul lunii aprilie este posibil sa avem peste o mie de cazuri zilnic de COVID-19. De asemenea, Rafila a declarat ca este nevoie de o procedura clara pentru personalul medical, pentru a evita infectarea medicilor, scrie digi24.ro.

„Odata cu marirea capacitatii de testare va creste si numarul de cazuri. Cred ca o sa fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar si cu aceste restrictii. Important este daca o sa discutam de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfarstiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila.

Presedintele Societatii de Microbiologie considera ca situatia de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infectii cu coronavirus si zeci de medici au fost infectati, s-ar putea repeta si in alte spitale.

„Situatia de la Suceava care se va replica si in alte spitale mari. Trebuie sa gasim solutii pentru ca ingrijirea se face cu personal medical. Cred ca trebuie sa stabilim proceduri in care personalul medical asimptomatic sa poata lucra in spital si eventual sa fie cazati intr-un hotel. Inca nu e implementata procedura. Personalul va fi impartit in doua trei echipe care nu se intersecteaza intre ele si riscul de transmitere de la o echipa la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Situatia Romaniei este asemnatoare cu cea a Italiei sau Frantei, unde personalul medical a fost afectat de COVID-19.

Citeste si articolul :   Scandal intre Klaus Iohannis si Marcel Vela, dupa ce ministrul de Interne a anuntat ca politistii vor imparti lumina de Paste

„Deja suntem in situatia Italiei sau Frantei ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate si 100 de persoane din randul personalului medical. Si in Franta si in Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru ca suntem cu doua sau trei saptamani decalaj fata de ei. Si acolo a fost personal medical care s-a imbolnavit inca de la inceput”, a completat Rafila.

Autor