Premiera la Matei Bals: 3 pacienti cu Covid 19 au primit plasma de la donatori vindecati

Premiera medicala la Institutul „Matei Bals” din Capitala: trei pacienti cu COVID-19 aflati in stare grava in sectia ATI a unitatii au primit plasma de la donatori vindecati. Acest tip de tratament este folosit in peste 30 de tari impotriva COVID-19.

Trei pacienti aflati in stare critica in sectia ATI a Institutului „Matei Bals” au primit plasma hiperimuna de la un donator vindecat de Covid 19.

„Aceasta plasma este pregatita la fel ca si alte produse din sange la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereza, si pe urma se administreaza prin perfuzie acolo unde este nevoie. Lucrurile au mers bine, ma refer la partea de administrare, este adevarat ca efectele se vor vedea in zilele urmatoare”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar la Institutul National de Boli Infectioase ,,Prof. Dr. Matei Bals”.

Publicitate

Medicii au administrat plasma prin perfuzie ca tratament ajutator, pe langa alte terapii antivirale. Pacientii vor primi plasma timp de 2-3 zile la rand.

„Pentru fiecare pacient in parte se alege doza corespunzatoare si varianta cea mai buna (…) pentru ca sunt multi factori care trebuie luati in calcul avand in vedere ca e un pacient cu stare generala grava si aici vorbim si de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului”, a mai spus Adrian Marinescu.

Acest tip de tratament este folosit cu rezultate bune in peste 30 de tari. Romania are acum 4 aparate de plasmafereza donate de o firma privata.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.