Zi neagra in Spania. Marturii cutremuratoare din spitale

Protectia Civila din Italia a inregistrat pentru a treia zi consecutiv o scadere a numarului de imbolnaviri, in timp ce acela al victimelor a crescut usor fata de luni.

Persoane diagnosticate cu coronavirus in prezent sunt 54.030, cu 3.612 mai mult fata de ziua precedenta. Numarul deceselor din ultimele 24 de ore a ajuns la 743, totalul fiind de 6.820, potrivit La Repubblica.

Sunt 3.396 pacienti la Terapie Intensiva, adica 6% din total. Pacienti vindecati sunt 8.326 (cu 894 mai multi fata de ziua precedenta), transmite stirileprotv.ro..

Consiliul de ministri a aprobat decretul de lege care introduce sanctiuni mai dure pentru cei care incalca normele impuse pentru a stopa raspandirea coronavirusului. Cei care nu respecta masurile “sunt pedepsiti cu amenzi de la 500 la 4.000 de euro”.

Potrivit sefului protectiei civile italiene, numarul real al cazurilor de infectare ar putea fi chiar de zece ori mai mare.

Spania a mai inregistrat un record sumbru, inca 514 decese in 24 de ore. In total in Spania au murit de Covid-19 aproape 2.700 de oameni si sunt aproape 40.000 de cazuri de infectare depistate. Si, avertizeaza specialistii, pandemia pare sa se extinda in Spania mai rapid decat in Italia si China.

Citeste si articolul :   Alerta ANM! Romania, lovita de vijelii si grindina. Zonele afectate

Imagini terifiante cu pacienti intinsi pe jos, in Spania

Aceste imagini terifiante arata pacienti intinsi pe jos intr-un spital din Madrid. Autoritatile sanitare au confirmat autenticitatea, dar spun ca a fost o situatie particulara, intr-o zi foarte aglomerata.

Fullscreen capture 3242020 93040 PM

Numai ca toate zilele sunt dure pe masura ce pandemia se extinde implacabil in Spania – a doua cea mai afectata tara dupa Italia, din Europa.

Madridul si imprejurimile reprezinta focarul, iar lipsa de echipamente de protectie este cronica.

Reporter: Te simti in siguranta la munca?

Asistent medical: Nu, deloc. Dar am ajuns nici sa nu ne mai gandim la asta… Altfel n-am mai putea trata pacientii.

Asistent medical: Personalul, nevoit sa reutilizeze mastile de unica folosinta

Fullscreen capture 3242020 93048 PM

Un asistent medical de la terapie intensiva spune ca personalul medical este nevoit sa reutilizeze mastile de unica folosinta pentru ca nu au de ajuns. Oficial, una din zece persoane infectate cu coronavirus in Spania e cadru medical.

Asistent medical: De fapt sunt sigur ca numarul este si mai mare pentru ca pe noi nu ne mai testeaza.

Masurile de protectie devin tot mai slabe pe masura ce ramanem fara echipament. Acum folosim chiar si saci de gunoi.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus

Un alt medic, care se teme de repercursiuni, a vorbit sub rezerva anonimatului. Spune ca este aproape de epuizare, chiar are simptome moderate care pot indica Covid-19. Dar nu are de ales. Trebuie sa vina la munca.

Medic: Spitalele sunt suprasaturate. Probabil ca au ajuns la 180, poate 200% din capacitate.

Reporter: Care este partea cea mai dificila pentru dumneavoastra, personal?

Medic: Sa decizi cine va supravietui si cine nu. Sa nu aloci resurse pacientilor care ar putea rezista cu ventilatie mecanica. Trebuie sa le spunem oamenilor ca rudele lor vor muri pentru ca nu avem resurse sa-I ajutam.

Fullscreen capture 3242020 93158 PM

Pau Mosquera, CNN, Madrid: Acesta este Pavilionul de expozitii de la Madrid care, in mai putin de 48 de ore, se va transforma intr-un urias spital de campanie, cel mai mare centru medical din intreaga Spanie. Aici sunt transferati pacinenti din spitale supraaglomerate, mai ales cazurile de infectare cu coronavirus cu simptome mai usoare, dar care au nevoie de monitorizare medicala. In medie pot fi transferati aici 200 de pacienti zilnic.

Citeste si articolul :   Romania, inclusa pe Lista Neagra de inca doua tari. Ce reguli au intat in vigoare

Patinoar din capitala, amenajat ca morga

Spitalul de campanie de la Targul de expozitii din Madrid este inca in curs de amenajare si, eventual, serviciul de ambulanta va organiza o zona de triere a pacientilor. Insa dintre pacientii adusi deja aici, unul a fost declarat vindecat si a plecat in aplauzele personalului medical.

Dar sunt prea putine motive de speranta. Deja crematoriile din Madrid nu mai fac fata la ritmul de incinerari

Un patinoar din capitala va fi amenajat ca o imensa morga, pentru cei decedati de Covid-19.

Soldatii spanioli mobilizati pe frontul luptei cu acest inamic nevazut au fost trimis sa dezinfecteze azilurile din regiunea Madridului. Si au gasit pacienti varstnici decedati si abandonati, dupa ce personalul de acolo a fugit de frica infectarii.

Autor