Noile restrictii care se vor aplica de maine. Cum vor putea iesi din casa persoanele peste 65 de ani dupa introducerea noilor restrictii

Premierul Ludovic Orban a declarat marti ca interdictia de a iesi din casa pentru persoanele de peste 65 de ani nu va fi valabila pe tot parcursul unei zile.

Premierul a precizat ca va exista un interval in care acestea vor putea merge la cumparaturi intr-o perioada dedicata exclusiv lor in magazine.

Raspunsurile lui Orban la intrebarile jurnalistilor

Intrebare: Inteleg ca cei care sunt in carantina, vor putea fi monitorizati electronic…

Publicitate

Ludovic Orban: Impreuna cu SPS, punem la punct o aplicatie care sa ne permita sa urmarim electronic persoanele aflate in carantina sau in izolare. Functionarea unui astfel de soft va usura activitatea institutiilor implicate. Haideti sa fim corecti, foarte multi dintre cei care s-au intors trebuie sa fie verificati daca respecta izolare. Aici trebuie aplicata cu severitate maxima masura de izolare la domiciliu. Nu avem nevoie de reglementari speciale in ceea ce privelte Codul Penal. In starea de urgenta, orice infractiune poate fi pedepsita cu inca doi ani.

Intrebare: De ce initial s-au facut doar recomandari, iar acum, la doar cateva zile, se vor impune aceste restrictii?

Ludovic Orban: Am anuntat initial ca vom lua masuri graduale si pentru pregatirea psihologica a oamenilor. Prin ordonanta militara din aceasta seara, instituim obligatia.

Intrebare: Care credeti ca va fi capacitatea de testare a Romaniei?

Ludovic Orban: Obiectivul nostru pentru urmatoarele 5-7 zile este de a creste capacitatea la 2000.2500 de teste pe zi.

Declaratii LIVE TEXT ale premierului Ludovic Orban:

– In cele 14 zile cat am stat in izolare, mi-am exercitat atributiile de prim-ministru si am condus activitatea Guvernului.

Citeste si articolul :   Vesti bune pentru elevii care se vor reintoarce in scoli.

– Actionam in continuare pe cateva linii precise care urmaresc cateva obiective esentiale: primul si cel mai important obiectiv este sa avem grija de sanatatea semenilor nostri.

– Astazi, am participat la o intalnire de lucru in care am facut o evaluare aprofundata a situatiei in care ne gasim si am convenit asupra unor masuri care urmeaza sa fie aprobate printr-o ordonanta militara.

– Toate masurile luate au ca obiectiv reducerea contaminarii cu acest virus.

– Sunt masuri de restrangerea a circulatiei, a deplasarii cetatenilor romani.

– Ordonanta militara va fi prezentata de MAI, astfel dupa emiterea Ordonantei militare numarul 3, vom impune aceasta restrictie intre orele 06.00-22.00. Practic, cetatenii vor putea iesi din casa numai pentru a merge la munca, pentru a-si achizitiona bunurile necesare, pentru a se duce la analize medicale urgente, si deplasarea in jurul locuintei.

– S-a rostogolit o informatie falsa cu privire la persoanele cu peste 65 de ani: doar pentru a-i proteja se va institui interdictia de a iesi din domiciliu. Va exista un interval orar in care se vor putea deplasa.

– Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de masti, combinezoane. In mod normal, conform legii ar fi trebuit sa existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0.

– Facem toate eforturile pentru a achizitiona. Cu fiecare contract in parte intampinam dificultati foarte mari. E necesar sa intervenim la nivel diplomatic.

Publicitate

– A inceput productia de masti in tara, urmeaza sa inceapa productia de combinezoane, de izolete. Incercam sa stimulam acest companii, pentru a creste productia, pentru a le pune la dispoziti spitalelor, medicilor si tuturor celor implicati in lupta impotriva coronavirusului.

Citeste si articolul :   Angela Merkel, despre Craciun: "Este inacceptabil”

– Al treilea obiectiv a fost cel de a intari DSP-urile. La ora actuala, numarul de angajati a crescut cu 4000 la nivel national. Am implicat studenti, medici, pentru a intari capacitatea DSP-urilor. E vorba de intarirea capacitatii de derulare a anchetelor epidemiologice.

– DSP-urile sunt implicate in efortuile de a decide cine intra in Romania. Romania a primit zeci de mii de cetateni romani care s-au intors din Italia, Franta, Spania, germania. Efortul depus de DSP pentru a asigura controlul declaratiilor este de apreciat.

– De asemenea, am participat, dupa reuninea de la Cotroceni, la o videoconferinta cu directorii de spitale si de DSP-uri, si prefectii. Punem in practica un plan de pregatire graduala a spitalelor, in functie de numarul de persoane diagnosticate pozitiv, avand practic 3 etape de pregatire a spitalelor, prima linie care functioneaza azi, a doua linie spitalele de pneumologie, infectioase, a treia linie de identificare a persoanelor care sa trateze exclusiv persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.

– Cresterea capacitatii de diagnosticare este extrem de importanta. trebuie sa stiti ca am plecat de la un numar redus de aparate de analiza. In prima parte, au functionat 9 astfel de aparate, la ora actuala sunt 19.

– Sunt achizitionate 10 aparate noi, prin Crucea Rosie. Prin Unifarm au fost achizitionate 10. Am aflat cu bucurie ca s-au miscat si spitalele.

– Diagnosticarea trebuie facuta pe aparate PCR, nu exista teste rapide. Exista o marja de eroare de 20 la suta, poate si mai mult.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment. Cum se vor redeschide scolile

– Am demarat proceduri si prin ministerul Sanatatii pentru a cumpara PCR-uri. Am fost informat de Unifarm ca e un contract ferm ca vom primi 2.000 de kituri de testare care pot testa 100.000 de persoane. Avem contract prin unifarm pentru achizitia a 100 de ventilatoare.

Conferinta de presa este transmisa live pe platformele Facebook si YouTube ale Guvernului.

Potrivit unui comunicat, reporterii prezenti in sala sunt rugati sa respecte masurile de protectie, respectiv sa-si dezinfecteze mainile si sa poarte mastile si manusile pe care le vor primi la intrare.

Seful Guvernului a iesit, marti, din izolare pentru a-si relua activitatea la Palatul Victoria, dupa ce al doilea test pentru coronavirus efectuat in cazul sau a fost negativ.

Premierul s-a autoizolat la Vila Lac dupa ce, cu ocazia reuniunii Biroului Politic National al PNL din 9 martie, s-a numarat printre persoanele care au avut contact cu senatorul Vergil Chitac, diagnosticat cu coronavirus.

Testul facut de premier in data de 13 martie a avut rezultat negativ, precizeaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.