Arhiepiscopia Tomisului, dupa ce DSP a recomandat folosirea linguritelor de unica folosinta: “Legea Cultelor permite BOR sa isi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice”

Reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, marti, ca urmare a unei solicitari a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta de a fi urgent interzisa folosirea aceleiasi lingurite pentru impartasirea mai multor persoane, ca o eventuala discutie asupra desfasurarii ritualului religios trebuie purtata de catre autoritati la nivelul Patriarhiei Romane si al Sfantului Sinod, scrie digi24.ro.

DSP Constanta, printr-o adresa trimisa Arhiepiscopiei Tomisului, recomanda utilizarea linguritelor de unica folosinta.

“In contextul epidemiologic actual, dar si pentru respectarea normelor elementare de igiena, va solicitam sa impuneti urgent interzicerea folosirii unei lingurite pentru impartasitul mai multor persoane. De asemenea, este important ca pentru distribuirea/portionarea impartasaniei, recipientul sa permita turnarea in lingurita si nu scufundarea acesteia in pocal, manopera ce poate duce la contaminarea continutului cu risc pentru sanatatea persoanelor prin transmiterea unor boli infectioase. In sensul asigurarii unei practici corecte, care sa elimine riscul de imbolnavire, va recomandam utilizarea linguritelor de unica folosinta”, se arata in adresa DSP Constanta.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat, intr-un comunicat de presa, ca respectiva adresa este tardiva si fara scop.

“Adresa este tardiva si fara scop, intrucat Ordonanta militara nr. 2 a interzis accesul public al credinciosilor la slujbele bisericesti. Ne mira foarte tare continutului adresei, care pare a fi scrisa direct de catre profesorul Emil Moise, care, in ultima vreme, desfasoara o anti-cruciada la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului si de catre IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, functionarii DSP s-au grabit sa se acopere cu hartii, auzind de amenintarile penale ale lui Emil Moise.

Reprezentantii DSP ar fi trebuit sa stie ca Arhiepiscopia Tomisului este parte integranta a Patriarhiei Romane, ca ritualul religios oficiat in Arhiepiscopie se oficiaza in intreaga Patriarhie Romana si ca Legea Cultelor permite BOR sa isi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod. Prin urmare, o eventuala discutie asupra desfasurarii ritualului religios trebuie purtata de catre autoritati la nivelul Patriarhiei Romane si al Sf. Sinod”, se mentioneaza in comunicat.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.