Dr. Tudor Ciuhodaru: Solutia pentru Coronavirus

Cunoscutul medic de urgente Tudor Ciohodaru are o solutie pentru pandemie, solutie postata pe pagina sa de Facebook.

Suntem in plin razboi pentru pastrarea sanatatii. E nevoie urgent de un plan B. Trebuie sa trecem la testarea larga a populatiei. Testele rapide pot face difereta. #Testati, testati, testati.( si izolati!). Si asta pana nu e prea tarziu. In doar 3 zile am ajuns in scenariul 3 iar cazurile de la ATI au trecut de 15 in doar 1 saptamana. Acum e singura optiune sanatoasa. Nimic nu e mai simplu ca asta! Ce mai asteptati?! Alo, Guvernul, ne aude cineva?!

Publicitate

Testele rapide pot face diferenta. Motivele sunt clare:

1. Nici un infectat (simptomatic sau nu) nu va scapa nedetectat.

Publicitate

2. Putem folosi experienta altora. Sunt autorizate in UE, SUA, folosite cu succes in China iar UK cumpara sute de mii. Biomerica distribuie deja aceste teste in Europa. Asta face UK acum! Cu sutele de mii! Solutia sanatoasa e la un avion distanta

3. !!! Pot fi facute in Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult cateva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scapa nedectectat- pana in aprilie avem evidenta exacta si golim si carantinele.

4. Romania nu are si nu va avea niciodata capacitatea de a face PCR la toti cei care au nevoie.

5. Solutia sanatoasa e la un avion distanta! Activati ambasadele si reprezentantele Romaniei. Fac din nou apel catre ministerul sanatatii, comandati acum testele rapide serologice. Biomerica distribuie deja aceste teste in Europa. Asta face UK acum!

Vreau ca macar acum (de peste 2 luni trag semnale de alarma dar nu aude nimeni) toate personele suspecte (asa cum recomanda clar OMS!!!) sau expuse sa beneficieze de acest test.

Propun (din nou!) introducerea urgenta a unui Program national de testare larga a populatiei si ca acest proiect sa demareze rapid la Iasi. Eu zic ca se poate! E ca la resuscitare. Aplici un ABC!

Citeste si articolul :   Doliu in lumea artistica din Romania. S-a stins la 61 de ani

A. Sunt 10 avantaje evidente:

!!! Pot fi facute in Romania 1000000 pe zi (nu doar cel mult cateva sute ca la PCR cu multe fals negative), nimeni nu va scapa nedectat- pana in aprilie avem evidenta exacta si golim si carantinele (Daca la cei din carantina apar IgG mai sunt tinuti 7 zile si scosi din carantina, sunt vindecati si nu mai transmit virusul)

1. Usor de efectuat (ca un test de sarcina).

2. E nevoie doar de o picatura de sange (recolatata din deget ca la glicemie).

3. Rapid – dureaza doar 15 minute

4. Usor de interpretat (vizual, intuitiv).

5. Se pot utiliza oriunde (!!!nu trebuie marele centru /spital privat?!)- spitale, vama (! Atentie la soferii pe coridorul verde), ,,drive thru” (din masina, ca in Corea aeroporturi, gari, salvare, SMURD, prespital, in triaje, UPU, medici de familie, ! clinici mobile) in toate orasele si comunele din tara.

6. Nu presupune aparate speciale sau personal specializat (poti instrui studenti, rezidenti, politisti, jandarmi, administratia locala, personal din hipermarket)

7. Niciun suspect nu va scapa nedetectat. Orice suspect face testul azi, peste 10-12 zile si peste 21 de zile si nimeni nu va scapa nedetectat. Nimic nu e mai simplu ca asta!

8. Poti lua imediat masuri stricte (pe principiul testeaza-izoleaza) pe care ii responsabilizezi si ii duci in carantina stricta in spital) inainte ca focarele sa devina prea mari.

9. (!) Precizeaza si stadiul bolii (acut sau vindecat) sau recrudescenta.

10. E ieftin si fiabil. La PCR trebuie 3 detectari facute, 2 din sputa si 1 din fecale, poti sa nu nimeresti bine perioada sau ai mari erori la recoltare (din nas, gat). Dureaza multe ore, presupune personal specializat si spitale, e scump si necesita aparate speciale. Romania nu are si nu va avea niciodata capacitatea de a face astfel de teste.

Citeste si articolul :   Ultima ora: Ciolacu a fost testat pentru COVID-19. Care este rezultatul testului. Anuntul facut de Spitalul Militar Central

B. Testarea larga presupune ca:

1. In prima faza se poate testa macar o persoana din fiecare familie (persoana cea mai expusa-de exemplu parintele care merge la munca sau iese la cumparaturi), toti cei care vin acum in tara, cei aflati acum in izolare, orice pacient ajuns la spital si personalul medical (ca sa nu ajungem sa transmitem boala-ca la spitalul ,,prof.univ.dr.Dimitrie Gerota”, politistii, vamesii, cei din hipermarket si varstnicii si grupele de risc.

2.. Statul Roman ar putea cere tuturor firmelor si cetatenilor sa vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achizionarea testelor iar pana la intrarea banilor in cont se poate face un imprumut cu dobanda “0” care sa fie platit din banii donati. Nimeni nu da niciun leu din buzunar si mai si supravietuim pe deasupra. Multumesc domnului Eduard Sersea pentru solutia sanatoasa.

3.. In plus fiecare primarie ar putea cumpara teste din banii incasati tot de la cetateni. Se pot adauga ONG urile care dispun de fonduri si firmele/cetatenii care pot sponsoriza fara niciun beneficiu sau pe baza unor facilitati fiscale

C.Retineti:

1. Testele rapide au fost deja utilizate cu succes si eficient in China pentru combaterea infectiei cu coronarivius si sunt accesibile la nivel mondial (lansate de BioMedomics).

2. Sunt aprobate acum si in USA de cea mai dura agentie de control a medicamentelor (FDA) si in UE.

3. Boris Johnson a anuntat ieri ca UK va achizitiona sute de mii de teste de acest tip pentru ca ele vor schimba regulile jocului in combaterea pandemiei.

Citeste si articolul :   Vesti triste din Romania: Al saptelea deces al unui pacient cu coronavirus, in Romania, un barbat de 65 de ani

4. Descoperirea unui vaccin care sa poata fi distribuit in toata lumea in 18 luni ar fi cu adevarat o realizare istorica-Ana Maria Henao-Restrepo-team leader al Initiativei pentru Cercetare in domeniul Vaccinurilor in cadrul programului de urgente medicale al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. OMS va recomanda un astfel de vaccin DOAR dupa ce va fi considerat sigur, in urma testelor efectuate atat pe oameni, cat si pe animale.

5. Sunt tot mai multi tineri afectati.

6. Datele din multe tari arata clar ca persoanele sub 50 de ani reprezinta o proportie semnificativa a pacientilor care necesita spitalizare- o spune chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

7. Pandemia NU se trateaza ca o boala obisnuita. E nevoie urgent de un plan B. Cine aduce testele rapide va castiga lupta, cine nu va scormoni doar si va ajunge ca in Italia.

Testarea larga a populatiei e solutia sanatoasa. Pe scurt, ca la resuscitare ABC: Va rog sa ma sustineti in acest demers. Si nu uitati ca noi, doar impreuna, facem Romania bine.”

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.