Cine este medicul care a invins coronavirusul in Coreea de Sud. Decizia cruciala cu care a castigat lupta

Coreea de Sud a devenit un model in lupta cu pandemia noului coronavirus. Eroul victoriei are un nume si un chip. E sefa Centrul pentru Boli si Preventii, cea care a administrat perfect criza, scrie Bloomberg.

Jung Eun-kyeong este eroina nationala in Coreea de Sud dupa ce a reusit sa opreasca raspandirea infectiilor cu coronavirus. Asta s-a intamplat fara carantina stricta, cu multe locuri de munca inca deschise si cu scolile pregatite pentru reluare la inceput de aprilie, scrie Mediafax.ro.

Coreea de Sud a fost a doua tara lovita de COVID-19 dupa China, insa decizia luata de Jung Eun-kyeong de a testa in masa a dat rapid roade. De la 900 de cazuri intr-o saptamana, numarul de infectari a scazut la 100, insa asta dupa 320.000 de testari ale persoanelor suspecte. Fosta doctorita in orasel de provincinee, Jung s-a confruntat o alta epidemie de boli respiratorii in Orient, cand 38 de cetateni din Coreea de Sud au murit.

“Nicio tara din lume nu s-a luptat atat de eficient cu epidemia precum Coreea de Sud, testele in masa completate de ingrijire medicala grozava. SUA ar trebui sa ia lectii si sa le calce pe urme”, a declarat fostul sef al FDA, Scott Gottlieb.

Publicitate

Jung a participat si la bataliile cu SARS si MERS, alte doua epidemii globale ce au ajutat-o acum sa ia deciziile potrivite. Coreenii s-au ajutat si de tehnologie. Pacientii internati cu coronavirus trebuiau sa ofere anumite date, inclusiv locatiile in care s-au aflat.

O aplicatie trimitea apoi alerte persoanelor aflate in locurile respective. Dar testarea in masa a ramas cea mai buna decizie luata de Jung. Mai multe companii au inceput sa fabrice testele, iar la finalul lunii februarie, Coreea de Sud testa deja 20.000 de oameni pe zi.

Oamenii lui Jung au ajuns cu testele pe teren, de la cabine telefonice si parcari publice. Bloomberg a incercat s-o contacteze pe eroina coreenilor, insa aceasta le-a transmis ca este prea ocupata sa lupte in continuare cu virusul ca sa dea interviuri. Coreea de Sud a adunat 8800 de cazuri de coronavirus si 102 persoane decedate. Lupta cu virusul nu s-a terminat definitiv, insa rata de infectii a scazut mult, iar Coreea a fost depasita de tari europene precum Italia, Spania, GErmania si Franta, dar si de Iran sau SUA.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.