Tratamentul pentru coronavirus, prescris de Streinu Cercel la „Matei Bals”

Medicii de la Insitutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București au o schemă specială de tratament pe care o aplică pacienților infectați cu noul coronavirus.

Precizari importante despre schema de tratament a pacientilor cu coronavirus

Inainte de a va prezenta care sunt medicamentele pe care medicii specialisti le dau pacinetilor infectati cu COVID-19 trebuie sa precizam un lucru extrem de important.

Aceasta schema de tratament se aplica exclusiv de catre medici, in spitale. Sub nicio forma nu se recomanda ca populatia sa recurga la automedicatie pe baza celor scrise mai jos.

Publicitate

Retineti, asadar, ca acest articol este scris doar cu titlu informativ, iar aceasta schema se poate schimba oricand de catre medici, in functie de caz.

Revenim la schema de tratament pe care medicii de la Institutul Matei Bals o aplica pacientilor cu coronavirus si precizam ca aceasta prevede patru situatii: cazurile usoare (manifestari clinice usoare, fara pneumonie), cazurile moderate (febra cu imagine radiologica de pneumonie) cazurile severe si cazurile critice.

Criteriile pentru definirea tratamentului
Redam in continuare schema de tratament aplicata pacientilor cu coronavirus aflati in categoria cazurilor severe, respectiv critice:

Cazuri severe: Adulti care indeplinesc oricare din criteriile urmatoare:

– FR ≥ 30 respiratii/min

– pSO2 ≤93% in repaus

– PaO2/FiO2≤300 mmHg

– Rx. care arata progresia leziunilor in 24-48h cu >50%

Copii care imdeplinesc oricare din criteriile urmatoare:

– Tahipnee (FR ≥ 40 respiratii/min la copilul de 1-5 ani

– pSO2 ≤92% in repaus

– Respiratie laborioasa, cianoza, apnee intermitenta

– Letargie sau convulsii

– Dificultati in alimentare si semne de deshidratare

Cazuri critice, cu oricare din urmatoarele criterii:

– Insuficienta respiratorie si necesitatea ventilatiei mecanice,

– Soc,

– Orice insuficienta de organ care necesita ingrijire in TI.

Schema de tratament obtinuta de FANATIK include si o serie de indicatori clinici pe baza carora medicii caracterizeaza formele severe si critice, pe doua categorii: adulti si copii.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca trei cazuri de coronavirus confirmate in Romania. Bilantul total a ajuns la 116

Adulti:

– Limfocite periferice care scad progresiv

– Teste de inflamatie care cresc progresiv: PCR, IL-6

– Cresterea progresiva a lactatului

– Leziuni pulmonare care se dezvolta rapid intr-o perioada scurta de timp

Copil:

– Cresterea FR

– Reactivitate mentala slaba si somnolenta

– Cresterea progresiva a lactatului

– Rx.: infiltrate in ambele campuri pulmonare sau afectare lobara multipla, revarsat pleural sau progresia rapida a leziunilor intr-o perioada scurta de timp

– Copil sub 3 luni cu boli subiancente sau cu deficiente imune.

Recomandari in timpul tratamentului pentru infectiile cauzate de COVID-19
Potrivit documentului transmis catre FANATIK, tratamentul fiecarui pacient cu coronavirus este determinat de severitatea bolii. In tratamentul general, specilistii romani au grija ca pacientul sa respecte si urmatoarele cerinte:

– Repaus la pat

– Suport caloric suficient

– Monitorizarea balantei pentru apa si electroliti pentru a mentine stabilitatea mediului intern

– Monitorizarea stransa a semnelor vitale si a pSO2.

In ceea ce priveste terapia antivirala aplicata in schema de tratament a pacientilor cu coronavirus, specialistii de la Matei Bals recomanda medicilor sa repecte indicatiile terapeutice in functie de fiecare grupa de varsta si de gravitatea bolii.

O alta recomandare ce apare in document este aceea de a nu utiliza 3 sau mai multe antivirale in acelasi timp.

“Pentru pacientii cu deteriorare progresiva a indicatorilor de oxigenare, progresie rapida a imaginilor pulmonare si respuns inflamator excesiv. De utilizat pentru 3-5 zile, methylprednisolon, 1-2 mg/kg/zi”, se mai arata in documentul obtinut de fanatik.ro..

Protocolul terapeutic. Ce tratamente sunt utilizate pentru fiecare caz
Protocolul terapeutic in cazul adultilor prevede doua categorii de pacienti: asimptomatici si simptomatici, fiecare avand scheme diferite de tratament.

A. ASIMPTOMATICI:

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile.

B. SIMPTOMATICI:

1. Forme usoare (fara pneumonie):

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, plus

Citeste si articolul :   Viata i s-a schimbat complet dupa ce a fost prins cu calul in centrul Iasiului! Morosanu anunta ca Sergiu și familia lui au o casă a lor.

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x2/zi, 5 zile

2. Forme medii (cu pneumonie):

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, plus

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x2/zi, 5 zile, plus

– Plaquenil (200 mg): 400 mg x 2/zi – doza de incarcare apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile.

3. Forme severe/critice:

– Methylprednisolon: 1-2 mg/kg/zi, timp de maximum 5 zile, la primele semne de agravare*, plus

– Kaletra ( Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, sau

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir solutie orala, 80mg/20mg/ml): 10 ml x2/zi, timp de 10 zile la cei cu sonda nazo-gastrica, plus

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x 2/zi, 5 zile, plus

– Plaquenil (200 mg): 400 mg x2/zi – doza de incarcare, apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile.

NB. Durata tratamentului in formele severe de la 5 la 20 zile, functie de evolutia clinica.
Sau

– Remdesivir –program compasional

– La pacientii simptomatici cu simptome respiratorii usoare dar cu varsta ˃ 70 ani si/sau comorbiditati prezente sau risc crescut de mortalitate, in cazul necesitatii oxigenoterapiei poate fi justificata folosirea Remdesivir.

– Pacientii cu simptome severe (ARDS/insuficienta respiratorie globala, instabilitate hemodinamica, insuficiente multiple de organ→consult TI.

Remdesivir, doza de incarcare de 200 mg IV in prima zi, urmata de doza de intretinere de 100 mg/zi, IV din ziua 2 pana in ziua 10.

In formele severe Roactemra (Tocilizumab 20 mg/ml), doza de 4-8 mg/kg. Se administreaza in PEV lenta de circa 1 ora. Se poate face o a doua administrare la 12 ore interval.

• Specialistii chinezi au utilizat methylprednisolon la pacientii cu deteriorare progresiva a indicatorilor de oxigenare, progresie rapida a imaginii radiologice si la cei cu activare excesiva a raspunsului inflamator. Doza nu trebuie sa depaseasca 1-2 mg/kg/zi, timp de 3-5 zile.

• Specialistii italieni: pacientii cu ARDS, dupa 24 ore de la diagnosticul ARDS-ului primesc 20 mg/zi de dexametazona pentru 5 zile, apoi 10 mg/zi, timp de 5 zile (la indicatia medicului TI).

Citeste si articolul :   Incendiu puternic. Sunt degajari insemnate de fum. Raed Arafat: "Sunt mai multe echipaje de interventie"

• Corticosteriozii se pot utiliza la:

– pacientul cu BPOC acutizat,

– astm bronsic,

– daca TAM ˂ 65 mmHg sub Na+ ˃0,7 mcg/kg/min

Tamiflu este un antiviral ce a fost folosit in trecut pentru tratarea cazurilor de gripa aviara si H1N1, folosit in prezent pentru tratarea gripei.

Lopinavir ajuta in controlul infectiei cu virusul imunodeficiente umane (HIV).

Plaquenil actioneaza prin reducerea inflamatiei la persoanele cu boli autoimune (afectiuni in cadrul carora propriul sistem imunitar ataca organismul acestuia din greseala).

Rezolsta este un medicament antiviral utilizat in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul adultilor infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1).

Remdesivir este un medicament antiviral folosit de obicei in tratarea pacientilor infectati cu virusul Ebola.

Tocilizumab este utilizat pentru tratamentul adultilor cu artrita reumatoida activa moderata pana la severa.

Plaquenil este folosit in general pentru a trata afectiuni reumatice si dermatologice: lupus eritematos sistemic; lupus eritematos discoid; artrita reumatoida; artrita cronica juvenila; afectiuni dermatologice produse sau agravate de lumina solara.

DOCUMENTUL AICI

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.