Europa e in doliu. Presedintele Parlamentului European a murit la 65 de ani: “Democratia a pierdut un campion”

Europa e in doliu. David Sassoli, presedintele Parlamentului European, a murit marti dimineata la ora 02:15, ora Romaniei, in Italia, a declarat purtatorul de cuvant al acestuia. Avea 65 de ani. Acesta era spitalizat in Italia din 26 decembrie, din cauza unor complicatii „grave” cauzate de o disfunctie a sistemului imunitar.

„Presedintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1:15 la data de 11 ianuarie , la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat“ , a scris Roberto Cuillo pe Twitter.

Dupa ce a contractat o pneumonie in septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de doua luni de recuperare in tara sa natala si revenise recent la activitatea politica, cand, la 26 decembrie, a fost din nou internat intr-un spital italian pentru “complicatii grave in urma unei disfunctii a sistemului imunitar”,

Parlamentul European a confirmat ca presedintele Sassoli a fost internat la spitalul din Italia pe 26 decembrie.

De altfel, in septembrie 2021, in timpul unei sesiuni plenare a parlamentului, David Sassoli a fost internat intr-un spital din Strasbourg, din cauza unei forme severe de pneumonie pe care a facut-o in urma infectarii cu bacteria legionella. Timp de doua luni, David Sassoli nu si-a putut indeplini atributiile.

In noiembrie, presedintele Parlamentului European a anuntat ca este nevoit sa ramana in concediu medical. „Am avut febra foarte mare si am fost spitalizat la Strasbourg. M-am intors apoi in Italia, pentru a ma recupera, insa, din pacate, boala a revenit”, a spus Sassoli.

Inaintea summitului UE din 16 decembrie, el a prezentat prioritatile legislativului european pentru 2022.

Luni, cand purtatorul sau de cuvant a anuntat anularea tuturor evenimentelor publice al presedintelui David Sassoli, paginile sociale ale liderilor institutiilor europene si ale mai multor sefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum si ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de sustinere si afectiune pentru presedintele Parlamentului European.

Citeste si articolul :   Doliu in PSD. Nimeni nu se astepta la asta. S-a stins la doar 57 de ani

Social-democratul italian, care inainte de a intra in politica a avut o lunga cariera in jurnalism, a fost numit presedinte al Parlamentului European in iulie 2019, in urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE – PPE, S&D si Renew Europe. Acesta se afla in ultima saptamana a mandatului sau, in conditiile in care martea viitoare Parlamentul European va alege un nou presedinte, intrucat a ajuns la jumatatea acestei legislaturi.

Este pentru prima data in istoria de 70 de ani a Parlamentului European cand un presedinte in exercitiu a murit, conform Politico Europe.

In conformitate cu Regulamentul de procedura al Parlamentului, primul vicepresedinte trebuie sa exercite functia de presedinte pana la alegerea unui succesor.

In acest caz, prim-vicepresedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorita pentru a castiga postul in cadrul remanierii de saptamana viitoare de la Strasbourg (Franta).

Tribut

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat intr-un scurt mesaj pe twitter ca este profund intristata de pierderea teribila a unui mare european.

Citeste si articolul :   Doliu in televiziunea din Romania. S-a stins o mare realizatoare

La randul sau, vicepresedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a scris ca a ramas fara cuvinte atunci cand a aflat trista veste.

„Amabilitatea lui a fost o inspiratie pentru toti cei care l-au cunoscut. Simpatiile mele sincere pentru familia lui si pentru toti cei dragi. Addio amico mio”, a precizat Timmermans.

Totodata, viitoarea succesoare a lui David Sassoli, eurodeputata malteza Roberta Metsola, a transmis ca „Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democratia a pierdut un campion”.

Autor